Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost: „suprostavit ćemo se destabilizacijskom ponašanju“ Rusije

Administracija predsjednika Donalda Trumpa namjerava se „suprostaviti destabilizacijskom ponašanju“ Rusije, uključno njezinim nastojanjima za miješanje u poslove Sjedinjenih Država pomoću propagande i širenja dezinformacija, kazao je Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, general Herbert McMaster prigodom gostovanja na televiziji CBS.

„Predsjednik je jasno dao do znanja u svojoj strategiji i svom nastupu, kako će uvjek stajati iza Amerike, neoviso o tome tko Ameriku ugrožava. U odnosu na Rusiju, on nas je zamolio razraditi aktivnosti, uključno tri fundamentalne stvari“, kazao je McMaster.

Prvo, kazao je, Trump je naložio administraciji suprostavljanje „destabilizacijskom ponašanju Rusije u Europi, na Bliskom istoku i u našoj vlastitoj zemlji, gdje ona koristi … propagandu i dezinformacije, nastojeći polarizirati stanje unutar demokratske javnosti i usmjeriti ih jedne protiv drugih“. … Rusija, smatra McMaster, koristi različite instrumente, uključno i one hakerske, kao i društvene mreže. SAD se namjerava suprostaviti takvom „destabilizirajućem ponašanju“, kazao je Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Pritom se nije složio s ocjenom Jamesa Clappera, bivšeg direktora Defense Intelligence Agency (DIA), o tome, da ruski predsjednik Putin manipulira Trumpom: „To jednostavno nije tako.“

Također je izjavio kako je američka administracija zainteresirana za suradnju s Rusijom tamo gdje je to moguće. Predsjednik Trump je „nas također zamolio spriječiti sukob s Rusijom“, kazao je McMaster, dodavši, kako SAD također mora nastojati pronaći sfere za suradnju. „Rusija i SAD moraju surađivati po Sjevernoj Koreji. Ne može Sjeverna Koreja koja posjeduje atomsko oružje, biti u interesu Rusije i predsjednik je o tome jasno kazao Putinu u telefonskom razgovoru“.

Možemo zaključiti kako se nastavlja prilično shizofrena situacija u svezi američke vanjske politike, od EU, preko Bliskog istoka, iranskog nuklearnog programa i nedavno Jeruzalema, do Afganistana i Korejskog poluotoka, a po pitanju većine njih Washington ostaje sve više usamljen na međunarodnoj sceni. Takva politika je, nesumnjivo, posljedica unutarnjih previranja u američkom političkom establišmentu zbog čega se donose kontroverzni potezi i daju naizgled potpuno oprečne izjave. Tako se, s jedne strane, u najnovijoj i netom objavljenoj američkoj nacionalnoj strategiji Rusija i Kina svrstavaju u red zemalja koje najviše prijete američkoj nacionalnoj sigurnosti, u rangu sa Sjevernom Korejom i Iranom. S druge strane se s tim državama želi surađivati tamo gdje se to može, a istodobno se potpisuju i golemi gospodarski i poslovni sporazumi i ugovori, poput onih, prigodom nedavnog Trumpovog posjeta toj istoj Kini. U povremenim telefonskim razgovorima ili susretima na marginama međunarodnih političkih platformi, Trump i Putin međusobno se komplimentiraju, zahvaljuju jedan drugom na suradnji njihovih zemalja u borbi protiv terorizma i sl., a čim se odmaknu sa „svjetla pozornice“ i zatvore u svoje „rovove“ sve počinje iznova po starom: proširuju se sankcije, jača vojna nazočnost u određenim dijelovima svijeta, redaju se incidenti između njihovih zrakoplova i td. Nervoza Washingtona tim je veća jer svi svjetski i američki analitičari znaju kako Rusija neće popustiti po pitanju samostalnog vođenja vanjske politike, ali i gotovo sigurne nove pobjede predsjednika Putina na ruskim predsjedničkim izborima u ožujku slijedeće godine. Prekjučer objavljen dokument o američkoj nacionalnoj strategiji u tom smislu i ne nudi ništa novo, već, štoviše, u sebi, ukoliko se pažljivo isčita, sadrži svojevrsno priznanje o de facto uspostavljenom multipolarnom svijetu, unutar kojeg će SAD svim silama štititi vlastite interese. O tom američkom dokumentu Geopolitika.News će vrlo brzo opširnije izvjestiti.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like