Trump spreman zaustaviti i rad svoje vlade u zamjenu za gradnju zida s Meksikom, i najavio skori prestanak važenja sporazuma NAFTA (Video)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je 22. kolovoza kako je spreman zaustaviti i rad svoje vlade kako bi dobio sredstva za financiranje izgradnje pograničnog zida s Meksikom, priopćio je ameriučki medij CNBC.

„Mi ćemo izgraditi taj zid čak i ukoliko budemo primorani prekinuti rad vlastite vlade“, izjavio je predsjednik Donald Trump na susretu sa svojim suradnicima u Phoenixu, glavnom gradu savezne države Arizona.

Ukoliko Kongres ne odobri svoju suglasnost za financiranje (proračuna), koju predsjednikov potpis čini zakonom, do krajnjeg roka (30. rujna), vlada će prekinuti sa svojim radom. Demokratski kongresmeni već su najavili kako neće poduprijeti dokument, koji u sebi uključuje i sredstava za financiranje izgradnje spornog zida.

Teoretski, Trump može uložiti veto na bilo koju odluku Kongresa po tom pitanju, ukoliko ona u sebi ne bude sadržavala odobrenje sredstava za izgradnju pograničnog zida s Meksikom. U tom slučaju rad izvršne vlasti završava s 30. 09. na neodređeno vrijeme.

U svom govoru u Phoenixu, Donald Trump se osvrnuo i na pregovore koji se upravo vode oko Sporazuma o slobodnoj trgovini na prostoru Sjeverne Amerike (NAFTA), kazavši, kako će se oni najvjerojatnije završiti na način da će taj Sporazum prestati postojati.

Podsjećamo: Donald Trump je još u svojoj predizbornoj kampanji najavljivao izgradnju pograničnog zida s Meksikom duž čitave granične crte, kako bi se suzbila ilegalnba imigracija ali i smanjio organizirani kriminal, poput trgovine narkoticima. U prvoj fazi svojih najava na tu temu nakon izbora za američkog predsjednika, Trump je govorio kako i Meksiko mora sudjelovati u financiranju tog zida ali je američki južni susjed takvu mogućnost vrlo brzo odbacio, a oštro se usprotivio i samoj najavi gradnje zida između dviju zemalja.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like