Trump-spasitelj: američki čelnik spašava Katar od saudijske vojne intervencije

Američka agencija Bloomberg piše, pozivajući se na vlastite izvore, kako su Saudijska Arabija i UAE u ranoj fazi katarske krize razmatrali mogućnost vojne intervencije u toj zemlji, prije nego je predsjednik SAD-a Donald Trump odgovorio šefove obiju država od tog čina.

Saudijska Arabija i UAE tražili su načine rušenja katarskog režima, kojeg su optuživale za sponzoriranje islamističkog terorizma i urotu s Iranom, navodi Bloomberg. Tada je Trump Rijadu i Abu Dhabiju rekao kako vojno riješenje može dovesti do krize na Bliskom istoku, koja bi bila samo na korist Iranu.

Nedavno je, navodi izvor ove američke agencije, Bijela kuća kontaktirala Saudijsku Arabiju i UAE s ciljem primirivanja tog sukoba, pričemu je Trump, koji je na početku stao na stranu arapskog bloka predvođenog Rijadom, promijenio mišljenje zbog dokaza kako će dugotrajan spor s Katarom postati iranska prednost.

U utorak se Donald Trump, u okvirima zasjedanja Glavne skupštine UN-a u New Yorku, sastao s katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem. Odgovarajući na novinarsko pitanje, je li nagovorio Saudijsku Arabiju i UAE da odustanu od vojne intervencije, Trump je odgovorio negativno.

Američki predsjednik je isti dan izjavio, kako se SAD zalaže za završetak spora u regiji Perzijskog zaljeva: „Mi se sada nalazimo u situaciji u kojoj želimo riješiti problem Bliskog istoka. Imam snažan osjećaj kako će on biti riješen, i to vrlo brzo.“

Bloomberg navodi kako ovi komentari potvrđuju da je Trump promijenio svoje mišljenje oko ovog sukoba u posljednjih desetak dana, smekšavši svoje stavove u odnosu na Katar. Do tada je on javno podupirao prosaudijski blok. To je najvjerojatnije posljedica sve većeg problema na kojeg ukazuju Sjedinjene Države (prije svega državni tajnik Rex Tillerson, savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost Herbert McMaster i ministar obrane James Mattis), a kojeg vide u Iranu i njegovoj koristi koju ima od međuarapskog  sukoba, navodi Bloobmergov izvor.





S druge strane, Saudijska Arabija odbacuje mogućnost da je bilo kada razmatrala vojnu opciju u rješavanju katarske krize, a te dezinformacije pripisuje katarskoj propagandi. Slične stavove imaju i vlasti UAE.

Na kraju ove tragikomične balade (u kojoj jedna Saudijska Arabija, poput nevinog svjetskog moralnog autoriteta bahato napada Katar za sponzoriranje terorizma odmah nakon Trumpove posjete Rijadu), ostaje još samo za vidjeti, hoće li i predsjednik Donald Trump, poput njegovog prethodnika Baraka Obame, dobiti Nobelovu nagradu za mir.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like