Trump objavio: SAD izlazi iz sporazuma o iranskom atomskom programu

Američki predsjednik Donald Trump u svom maloprijašnjem govoru u Bijeloj kući, objavio je informaciju o povlačenju Sjedinjenih Država iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Ta Trumpova odluka bila je očekivana s obzirom na njegove prethodne izjave na tu temu, kao i na obećanje dato u siječnju ove godine, kada je pozvao europske saveznike da se pridruže njegovim zahtjevima za izmjenom sadržaja Sporazuma ili će ga SAD, uprotivnom, jednostrano napustiti. Kako su Europska unija u cjelini, a u prvom redu njezine glavne članice, ujedno i supotpisnice Sporazuma (Velika Britanija, Francuska i Njemačka) već ranije jasno dale do znanja kako je Sporazum s Iranom za njih nepromjenjiv, Trumpu i nije preostalo ništa drugo nego ispuniti svoje obećanje.

U svom večerašnjem govoru Trump je optužio Iran za obogaćivanje urana i razvoj zabranjenog oružja, usprkos uvjetima Sporazuma.

„Sada mi imamo čvrstu potvrdu kako je ta iranska izjava (da Teheran nije radio na razvoju atomskog oružja) bila laž“, kazao je Trump. Također je izjavio, kako Teheran, u slučaju nastavka razvoja nuklearnog programa, očekuju problemi „s kakvima se on ranije nije susreo“. Iran će, dodao je Trump dalje, morati sklopiti novi nuklearni sporazum,  a Sjedinjene su Države spremne na pregovore.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like