Trump nije došao – ništa od sastanka s Putinom!

Čini se kako je američki predsjednik Donald Trump postigao ono što je htio i da je kulminacija njegove turneje po dalekoistočnim zemljema bila posjet Kini, razgovor s kineskim vođom Xi Jinpingom i sklapanje oko 250 miljardi dolara vrijednih ugovora između dviju najvećih gospodarstava svijeta.

Naime, usprkos očekivanjima međunarodne zajednice i najavama o Trumpovom  dolasku na susret na najvišoj razini zemalja članica Azijsko-tihooceanske regije koji se danas održava u Vijetnamu u sklopu gospodarskog samita, i gdje se očekivao njegov susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, od svega toga neće biti ništa. Američka strana i službeno je objavila kako će SAD na današnjem susretu vođa država članica te organizacije predstavljati, ni manje ni više nego – predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer.

Radi se o jasnom signalu Washingtona da on od te organizacije ne očekuje ništa (SAD je početkom godine, nedugo nakon inauguracije Donalda Trumpa na predsjedničku dužnost, i službeno izišao iz sporazuma o Trans-tihooceanskoj suradnji, sukladno prethodnim obećanjima iz predizborne kampanje), a svoju vanjsko-političku strategiju u toj regiji (i ne samo njoj) okrenuo od prethodne suradnje  kroz regionalne organizacije ili integracije, prema bilateralnim odnosima sa svakom od pojedinih država.

Ali Trumpovo izbjegavanje sastanka s ruskim čelnikom svakako je najveći udarac na ego Moskve i ruskog predsjednika osobno, jer je Rusija već neko vrijeme poluslužbeno, skoro i na službenoj razini najavljivala današnji sastanak dvojice najmoćnijih vođa svijeta „koji imaju o čemu razgovarati“. Ta nada trajala je tako reći do maloprije. Štoviše, i agencija Associared Press je uoči pretpostavljenog susreta danas objavila informaciju dobivenu od izvora iz američke administracije, kako su SAD i Rusija blizu postizanja dogovora po pitanju Sirije, ali i da Bijela kuća još nije potvrdila održavanje sastanka. Sve to nije i bilo ništa čudno jer je susret s Putinom, kao vrlo vjerojatan, najavljivao i sam Donald Trump, izjavljujući proteklih dana kako od Rusije očekuje pomoć u riješavanju sjevernokorejske problematike. Je li Trump u dvodnevnom boravku u Kini s kineskim vođom uspio  usuglasiti stavove oko Sjeverne Koreje pa mu susret s Putinom u tom smislu više niti nije potreban, ili se radi o još jednoj vještoj diplomatsko-propagandnoj akciji State Departmenta i savjetnika unutar Bijele kuće, koji Rusiji na ovaj način žele pokazati „gdje je njezino mjesto“ teško je reći. Ali u svakom slučaju potez američkog predsjednika Donalda Trumpa svih je iznenadio i svakako će biti zapamčen kao samo jedan u nizu „svojeglavih“ i čudnih poteza koji izlaze iz okvira službene diplomacije i uvriježenih protokola kada je riječ o najvišoj političkoj razini.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like