Trump nazvao „Hezbollah“ ugrozom za čitav Bliski istok

U posjetu Washingtonu 25. srpnja boravio je libanonski premijer Saad Hariri, koji je s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom razgovarao o bilateralnim odnosima dviju zemalja i stanju u regiji.

Američki čelnik je tom prigodom, na zajedničkoj konferenciji za medije optužio sirijskog predsjednika Bashara al-Asada za „užasne zločine protiv čovječnosti“ i pozvao na ne dopuštanje „novih kemijskih napada“ sa strane Asadovog režima. Također se žestoko obrušio i na libanonski šijtski pokret „Hezbollah“ (SAD ga smatra terorističkom organizacijom), kojeg je nazvao ugrozom za čitavi Bliski istok, priopćila je agencija France Presse (AFP).

Trump je libanonskom premijeru obećao nastavak američke vojne pomoći, pritom optužujući Iran i „Hezbollah“ za eskalaciju „humanitarne katastrofe“ u Siriji.

„Hezbolah je ugroza za libanonsku državnost, libanonski narod i čitavu regiju. On nastavlja jačati svoj vojni arsenal i prijeti otpočinjanjem novog rata s Izraelom“, izjavio je predsjednik Trump.

Geopolitika.News podsjeća kako Libanon, po pitanju ustrojstva državne vlasti slijedi svoju etno-religioznu strukturu stanovništa, čime izbjegava unutarnje sukobe koji su tu zemlju svojedobno doveli do krvavog građanskog rata. Stanovništvo čine većinom suniti i šijti u podjednakom omjeru od po 28 posto te manjinski kršćani – većinom Maroniti s oko 22 posto, Druzi 5% i td. Tako se premijer države uvjek bira iz redova sunita, predsjednik parlamenta iz redova šijta, a predsjednik države iz redova kršćana.

Sadašnji premijer Saad Hariri je sin 2005. godine ubijenog premijera Rafika Haririja, i zalaže se za čvrste veze Libanona sa Saudijskom Arabijom, koja je puno ulagala u Haririja i sunitske libanonske organizacije salafističkog usmjerenja. Istodobno, predsjednik Libanona Michel Aoun nastoji provoditi uravnoteženu vanjsku politiku i ne želi se suprostavljati interesima Irana i „Hezbollaha“, kao najjače političke ali i vojne organizacije u zemlji.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like