Trump, nakon susreta s čelnicima vojske najavio „zatišje pred buru“ i izlazak SAD-a iz Sporazuma s Iranom

Američki predsjednik Donald Trump svoj je susret s visokim vojnim dužnosnicima Pentagona i njihovim suprugama u Bijeloj kući nazvao „zatišjem pred buru“.

Prije zajedničkog fotografiranja Trump se obratio novinarima s pitanjem, „znaju li oni što simbolizira ovaj“ sastanak. „Moguće, to je zatišje pred buru. Mi imamo najbolju vojsku na svijetu“, pojasnio je odmah američki vođa vlastiti upit.

Na pitanje novinara, govori li on zapravo o pripremi napada na terorističku organizaciju „Islamska država“ ili novoj etapi sukoba s Teheranom, Trump je kratko odgovorio: „Sve ćete doznati.“

Nedugo nakon toga Donald Trump je priopćio kako u skoro vrijeme može biti objavljeno da Sjedinjene Države izlaze iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu jer se Iran ne pridržava duha dogovora o civilnom karakteru toga programa. SAD ne smiju dozvoliti Teheranu dobivanje atomskog oružja, kazao je američki predsjednik.

U četvrtak je The Washington Post priopćio kako će predsjednik Trump slijedećeg tjedna objaviti poništenje sporazuma s Iranom, sklopljenog u ljeto 2015.g. jer smatra kako sporazum „ne odgovara američkim nacionalnim interesima“.

Pritom moramo konstatirati kako je nedavno šef Pentagona, general James Mattis, izjavio potpuno suprotno – da Iran faktički ispunjava odredbe Sporazuma i da SAD iz njega ne treba izlaziti.





O najnovijim izjavama američkog čelnika po tom pitanju, danas se na zajedničkoj konferenciji za novinare s kazahstanskim kolegom Kairatom Abdrahmanovom oglasio i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Podsjećamo – Rusija je jedna od supotpisnica Sporazuma s Iranom (uz SAD, Kinu, Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku – tzv. šestoricu)

Ministar Lavrov je kazao kako se Rusija nada, da će konačna odluka američkog predsjednika Trumpa o Sporazumu o iranskom nuklearnom programu biti promišljena i polaziti od trenutačne realnosti, a taj je Sporazum nazvao jednim od najvažnijih postignuća međunarodne zajednice, poglavito u sadašnje vrijeme, pa bi ga bilo vrlo važno očuvati u punom obliku. Pritom je sudjelovanje SAD-a u tom Sporazumu Lavrov ocijenio vrlo važnim.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like