Trump najavio ukidanje NAFTA-e prije kraja pregovora

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je aktiviranjem procedure ukidanja Sporazuma o sjevernoameričkoj zono slobodne trgovine (NAFTA) i prije završetka nedavno započetih pregovora o njegovim izmjenama između tri države potpisnice: Kanadom, SAD-eo i Meksikom.

„Mislim kako vjerojatno dolazi vrijeme za otpočinjanje procesa ukidanja prije nego bude postignut pošten dogovor, zato što je to vrlo jednostran sporazum“, kazao je Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare s finskim predsjednikom  Sauli Niinisto.

„S Meksikom je vrlo teško (voditi pregovore) o NAFTA-i, pa zašto ne? Oni su imali odličan položaj tijekom mnogih proteklih godina. Jedan od boljih dogovora za njih, je jedan od najlošijih trgovinskih dogovora  ikada potpisan“, dodao je američki čelnik. Pritom se obratio svom finskom kolegi, kazavši, kako on jamči da Finska nikada ne bi potpisala NAFTA-u s Rusijom ili bilo kim drugim“.

Podsjećamo: ubrzo nakon dolaska na vlast, predsjednik Donald Trump je najavio pokretanje razgovora o „nepravednom“ Sporazumu NAFTA. Taj sporazum je potpisan 1994. godine, čime je stvoreno zajedničko tržište od gotovo 500 milijuna stanovnika, a u njemu SAD aktivno trguje s Kanadom i Meksikom. Međutim, Sjedinjene Države pritom ostvaruju veći uvoz nego izvoz. Tako su tijekom 2016.g. Sjedinjene Države ostvarile s Meksikom robnu razmjenu u vrjednosti od  525 milijardi dolara, pričemu su imale deficit od 63 milijarde dolara. S Kanadom je 2016.g. SAD ostvario robnu razmjenu u iznosu od 545 milijardi dolara, pričemu je američki deficit iznosio 11 milijardi dolara.

 

 





 

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like