Trump izazvao pad dolara i američkih državnih obveznica

Dolar i vrijednost američkih državnih obveznica snizili su se u četvrtak nakon izjava predsjednika Donalda Trumpa, kako bi on želio da postotne stope ostanu na niskoj razini i da je dolar postao previše snažan, priopćio je Reuters.

Trump je također kazao kako u sljedećem izvješću američkog Ministarstva financija, Kina neće biti nazvana „valutnim manipulatorom“. „Oni nisu valutni manipulatori“, izjavio je Donald Trump u intervjuu za američki The Wall Street Journal.

Podsjećamo da je tijekom predizborne kampanje Donald Trump često kritizirao kinesku trgovinsku politiku i prijetio uvođenjem visokih carina na uvoz kineske robe, a također je Peking nazivao i valutnim manipulatorom.

Nakon Trumpovih riječi, vrijednost državnih obligacija pala je na minimum za ovu godinu, a indeks dolara u odnosu na ostale svjetske valute snizio se za 0,6%

Europski fondovski indeksi su pali, a dionice banaka su pojeftinile. Slobodni indeks Stoxx Europe 600 glede trgovine snizio se za 0,4% i iznosi 380,33 bodova. Britanski indeks FTSE 100 snizio se za 0,5%, francuski CAC 40 za 0,6%, a njemački DAX za 0,3%

Euro i vrijednosnice eurozone također se nalaze pod pritiskom zbog zabrinutosti investitora vezano uz prvi krug francuskih predsjedničkih izbora 23. travnja, pričemu raste strah od pobjede krajnje desne kandidatkinje Marine Le Pen koja se zalaže za izlazak Francuske iz eurozone.





Cijena zlata usporila je rast ali je ostala na razini bliskoj petomjesečnom maksimumu dostignutom ranije. Zlato je pojeftinilo za 0,1%, i iznosi 1287 dolara za uncu.

Cijena nafte marke Brent ostaje na 55,85 dolara za barel (0,02% manje u odnosu na dva dana ranije), a marke WTI 55,08 dolara za barel.
 

 





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like