Trump čestitao Putinu na pobjedi

Američki predsjednik Donald Trump telefonski je nazvao ruskog kolegu Vladimira Putina i čestitao mu na pobijedi na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Rusiji, javio je ured ruskog čelnika u Kremlju.

Dvojica državnika također su razgovarala o aktualnim pitanjima iz međunarodne politike.

U službenom priopćenju Kremlja navedeno je slijedeće: „Vođe su se zauzele za razvoj praktičnog djelovanja po raznim smjerovima, između ostalog i po pitanju osiguranja strateške stabilnosti i borbe protiv međunarodnog terorizma. Također je naglašena važnost koordinacije napora u ograničenju utrke u naoružanju.“

Također su izjavili kako je nužno brzo riješenje stanja u Siriji i Ukrajini, a izrazili su zadovoljstvo smanjenjem napetosti na Korejskom poluotoku. Razgovarali su o razvoju daljnjih bilateralnih kontakata, između ostalog i zbog nedavne promjene na čelu State Departmenta. Poseban interes dvojica državnika iskazala su po pitanju mogućnosti susreta na najvišoj razini tj. između njih dvojice.

Glasnogovorništvo Kremlja razgovor je ocijenilo konstruktivnim i radnim, orjentiranim na prevladavanje nakupljenih problema u američko-ruskim odnosima.

Predsjednik Trump razgovor je ocijenio „vrlo dobrim“, dodavši, kako se može susresti s ruskim vođom „u ne tako dalekoj budućnosti“.





Sada se postavlja glavno pitanje, što će na sve ovo reći ljuti Putinovi protivnici na Zapadu, koji već danima na sav glas urlaju o izbornim manipulacijama u Rusiji. Čini se kako Trump za njihovu galamu baš i ne mari previše. Također će biti zanimljivo čuti i britansku reakciju na razgovor dvojice državnika, s obzirom da je upravo London uoči ruskih izbora pokrenuo pravu proturusku histeriju u jednom dijelu međunarodne zajednice, zbog navodne ruske umješanosti u trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeya Skripala i njegove kćeri na britanskom teritoriju, što Moskva oštro demantira i optužuje London za pokušaj destabilizacije Rusije uoči izbora i svjetskog nogometnog prvenstva.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like