Trump će jačati američki nuklearni arsenal (VIDEO)

U intervjuu za agenciju Reuters, američki predsjednik Donald Trump obećao je povećati nuklearni potencijal Sjedinjenih Američkih Država.

„Bilo bi prekrasno, bila bi to mašta, kada ni u jednoj državi ne bi bilo atomskog naoružanja, ali ako će u državama biti atomskog oružja, mi ćemo biti na vrhu konkurencije“, kazao je američki predsjednik.

Negativno se osvrnuo na Sporazum o daljnjem smanjivanju i ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja START, kao i Ugovor o uništenju raketa srednjeg i kratkog dometa, početak kojeg je bio još u doba Hladnog rata između SAD-a i SSSR-a. Taj Ugovor, potpisan 1987. godine, zabranjuje dvijema državama posjedovanje balističkih raketa kopnenog baziranja i krilatih raketa radijusa od 500 do 5,5 tisuća kilometara. Dvije vojne velesile povremeno se optužuju za njegovo narušavanje.

„Još jedan loš posao kojeg je sklopila naša država je START i sporazum s Iranom“, kazao je Donald Trump i dodao, kako će SAD „početi sklapati dobre sporazume“.

Sporazum START-3 Rusija i SAD potpisale su 2010. godine, a na snagu je stupio godinu dana kasnije. Podrazumijevao je smanjenje postavljenih strateških lansera sa svake strane do 700 jedinica i 1550 atomskih raketa njima namjenjenih. Rok valjanosti tog sporazuma je deset godina – do 2021. godine.

Američki čelnik je također kazao, kako s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom namjerava razmotriti pretpostavke o ruskom narušavanju Ugovora o uništenju raketa srednjeg i kratkog dometa. „Za mene je to veliki posao“, rekao je Trump govoreći o namjeri ruskog povećanja raketa kopnenog baziranja, o čemu su priopćavali američki mediji. To može, kazao je dalje Trump, biti tema razgovora s Putinom, „kada i ako“ bude susreta.





Podsjećamo, kako je The New York Times već ranije, pozivajući se na neimenovane izvore, pisao, kako Moskva narušava Ugovor o uništenju strateških raketa i da je Rusija razmjestila jedinicu krilatih raketa kopnenog baziranja „zemlja-zemlja“. Moskva takve optužbe odbacuje i odgovara, kako se Rusija ne jednom obraćala američkom State Departmentu u vrijeme Obamine administarcije , „s molbom ili traženjem za dostavu konkretnih činjenica na temelju kojih se zasnivaju“ ovakve optužbe, ali da Washington to nikada nije učinio.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like