Tillerson: SAD ne osniva nikakve „snage za osiguranje granice“ u Siriji

Proteklih dana snažno se zaoštrila službena turska retorika protiv Washingtona glede njegovih namjera o osnivanju tzv. sjeverne vojske ili snaga za osiguranje sirijsko-turske granice, koju bi činile glavninom kurdske snage iz sadašnjih postrojbi YPG i SDF (informacija je nedavno objavljena od strane glasnogovorništva međunarodne koalicije za borbu protiv „Islamske države“ u Iraku i Siriji, pod vodstvom SAD-a). Ta je najava pokrenula lavinu protuameričkih izjava turskog državnog vrha, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan je nedugo nakon te objave izjavio, kako će „u zametku satrati“ američko stvaranje „vojske terorista“ (vidi poveznicu ispod teksta). U međuvremenu turska je objavila informaciju o mogućem početku provedbe vojne operacije protiv kurdskih snaga YPG (Ankara ih, inače, smatra terorističkom organizacijom) u krajnjem sjeverozapadnom kantonu Afrin, a prekjučer je počela i snažna topnička priprema turske vojske po tom kantonu, kao pred-faza početka same operacije koja bi trebala trajati šest mjeseci (samo granatiranje još ne znači i njezino puno pokretanje). Kurdi najavljuju obranu Afrina svim snagama, čak i prebacivanjem postrojbi SDF iz arapskog dijela sirije – regije Deir ez-Zour, istočno od rijeke Eufrat, gdje su vodile borbe protiv „Islamske države“, imajući potporu zrakoplova međunarodne koalicije, prije svega SAD-a. To bi bilo suprotno američkim interesima koji se na istoku Sirije ogledaju u sprječavanju stvaranja iranskog „mosta“ za spajanje sa Sredozemnim morem preko iračkog i sirijskog teritorija.

U tom i takvom ozračju stanja vezanog uz Siriju, danas se oglasio i američki državni tajnik Rex Tillerson, kazavši, kako SAD ne namjerava osnivati „snage za zaštitu granica“ u Siriji i da su te pretpostavke posljedica nerazumijevanja.

„Washington će upoznati Ankaru da je nastalo stanje bilo netočno opisano i nepravilno predstavljeno. Štošta je rečeno. Mi ne osnivamo nikakve „snage za sigurnost granica“ u Siriji“, izjavio je američki državni tajnik novinarima tijekom leta na povratku iz kanadskog Vancouvera (info: turska agencija Anadolu).

Tillerson je kazao kako SAD samo pruža potporu lokalnim snagama koje djeluju u zonama oslobođenim od terorističke organizacije „Islamska država“. Također je izjavio kako je o svemu podrobno razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğluom u Vancouveru, na susretu šefova diplomacija 20-ak zemalja po pitanju sjevernokorejskog nuklearnog programa. Kazao je, kako Washington vrlo dobro razumije reakciju Turske na posljednja zbivanja u Siriji i da „šef Pentagona James Mattis dijeli moje mišljenje po tom pitanju“.

Erdogan: Turska će u začetku uništiti nastojanja SAD-a za osnivanje „vojske terorista“





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like