Tillerson: Rijad ne želi pregovore o međunarodnom riješenju krize

Naizgled šizofrenična američka politika nastavlja se i dalje u odnosu na katarsku krizu. I dok je u lipnju mjesecu predsjednik države Donald Trump žestoko kritizirao Dohu, otvoreno je karakterizirajući kao glavnog sponzora islamističkog terorizma na Bliskom istoku, Pentagon je ubrzo s tim istim Katarom sklopio unosne sporazume o kupovini američkih lovačkih zrakoplova za iznos od 12 milijardi dolara. Pritom je State Department povremeno levitirao između potpore Saudijcima i potpore Katarcima.

U nedjelju, 22. listopada, u Dohi, američki državni tajnik Rex Tillerson (koji se nalazi na bliskoistočnoj turneji), izjavio je na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj s katarskim kolegom Mohammedom bin Abdulrahmanom al-Thanijem, kako Saudijska Arabija ne želi pristupiti neposrednom dijalogu s Katarom vezano uz riješenje međuarapskog sukoba, objavila je Al Jazeera.

Tillerson je tom prigodom kazao, kako je, nakon susreta s vodstvom Saudijske Arabije u Rijadu, stakao dojam da Rijad u sadašnjoj fazi ne želi pristupiti rješavanju krize. Nakon njegovog razgovora s prijestolonasljednikom saudijskog kraljevstva, princom Mohammadom bin Salmanom, Tillerson na svoj prijedlog za početak neposrednog dijaloga s Katarom nije dobio „snažniji signal“ koji bi vodio u tom smijeru. Pritom je američki državni tajnik kazao i slijedeće: „Mi (Ameikanci) ne možemo prisiliti na pregovore osobe koje za njih još nisu spremne.“

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like