Teške borbe oko Aleppa

Nakon serije zrakoplovnih napada na islamističke snage, sirijska vojska očistila je dio južnih kvartova grada i zonu tržnice na lokaciji Ramus.

Tijekom dana, južnije od Aleppa, vladine snage, specijalne postrojbe „Tigrovi“, Nacionalna garda i iračka šijtska brigada „Harakat al-Nujaba“ osvojile su vojno skladište, bazu i skladište goriva u zoni naselja Hirbet-Maaret, istočno od grada Han Tuman. Nastavljaju se borbe i u zoni naselja Qarasi južno od Aleppa.

U drugom dijelu dana 5. rujna, zapovjedništvo džihadističke organizacije „Ahrar ash-Sham“ (bliski saveznik „Jabhat Fath ash-Shama“ – poznatije kao ex „Al-Nusra“), izjavilo je o „početku nove ofanzive“ s ciljem deblokade istočnog Aleppa. Napad je počeo na po džihadiste tradicionalan način – eksplozijom doveženog automobila-bombe. Automobil je prouzročio snažnu eksploziju oko 18 sati po lokalnom vremenu, pokraj kružnog toka u kvartu Ramusi. Prema pojedinim izvorima vozilom je upravljao bombaš-samoubojica, a po drugim, radilo se o daljinski upravljanim vozilom.

Odmah poslje eksplozije islamisti su započeli napad u kvartu Al-Amiria i Ramus istodobno. Borbe se se vodile do kasno u noć, a njihov rezultat je još neizvjestan. Pritom je čudno da ni jedan informacijski izvor sa strane islamista nije priopćio o bilo kakvim uspjesima tog napada.

Sirijsko i rusko zrakolpovstvo u večer i noći s 5. na 6. rujna izvelo je seriju napada na oba smjera protunapada islamističkih snaga, kao i na njihove položaje u zoni Han Tumana.

Iranska agencija Fars izvjestila je kako sirijska vojska i dragovoljci libanonskog „Hezbollaha“ koordiniraju posljednje korake prije početka velike protuterorističke operacije u sirijskoj regiji Quneitra na jugu zemlje. Tamo namjeravaju uništiti borce terorističke organizacije „Jabhat Fath ash-Sham“, između ostalih i one u „blizini Golanske visoravni“. U toj zoni „Hezbollah“ je koncentrirao velike snage. Iranska agencija piše i o velikim gubitcima koje je u Siriji pretrpjela bivša „Al-Nusra“ u borbama vođenim tijekom kolovoza.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like