Talijanska banka Intesa Sanpaolo može financirati plinovod „Sjeverni tok-2“?

Zanimljiva vijest stigla je danas od predstavnika vijeća direktora najveće talijanske banke Intesa Sanpaolo, Antonia Fallica, koji je za ruski medij „Izvestia“ izjavio, kako ta banka razmatra mogućnost svog sudjelovanja u financiranju plinovoda „Sjeverni tok-2“.

„Mi sada proučavamo nove uvjete rada u svjetlu novih američkih sankcija. Ne namjeravamo kršiti međunarodne zakone. Nužno nam je konkretno shvatiti, što u okviru novih sankcija mi možemo raditi, a što ne“, izjavio je Fallico.

Cijena izgradnje plinovoda „Sjeverni tok-2“ sada se procjenjuje na 9,5 milijardi eura. Na početku je planirano kako će 70% tog iznosa biti privučeno bankarskim financiranjem, a 30% od strane sudionika u tom projektu: njemačkih Wintershalla i Unipera, austrijskog OMV-a, francuskog Engia, britansko-nizozemskog Shella i ruskog Gazproma.

Prema izvješću Gazproma za prvu polovicu 2017.g., u srpnju je projekt „Sjeverni tok-2“ dobio 324 milijuna eura od strane pet spomenutih europskih tvrtki. Gazprom je tijekom ove godine planirao uložiti još dodatnih oko 1,6 milijardi eura za izgradnju tog plinovoda.

Operativna tvrtka utemeljena za realizaciju tog projekta „Nord Stream 2 AG“ proučava različite mogućnosti optimizacije strukture financiranja, izjavio je danas njezin glasnogovornik, kazavši, kako oni zajedno s njihovim konzultantima vode pregovore s nekoliko banaka. Predsjednik OMV-a Rainer Seele, izjavio je kako „naši investitori potvrđuju izvršenje svojih preuzetih obveza u suglasju s potpisanim sporazumom o financiranju (plinovoda)“.

Međutim, „Nord Stream 2 AG“ nije komentirao pitanje vodi li ta tvrtka pregovore o financiranju i sa spomenutom talijanskom bankom „Intesa“.





Podsjećamo: SAD je 2. kolovoza usvojio zakon o proširenju sankcija protiv Rusije, prije svega njezinog energetskog sektora, pod čijim su se udarom našle i sve tvrtke iz EU koje surađuju u projektima koji se odnose na izvoz ruskih energenata. Pritom je u novom američkom sankcijskom zakonu posebno izdvojen upravo projekt „Sjeverni tok-2“, kojeg Sjedinjene Države smatraju štetnim po energetsku sigurnsot Europske unije i zbog čega najavljuju svoju sankcijsku borbu za sprječavanje njegove realizacije.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like