IRAN SE SVE BRŽE VRAĆA EUROPSKOM TRŽIŠTU NAFTE

Iran je nakon ukidanja međunarodnih sankcija sredinom sječnja o.g. povećao izvoz nafte u veljači do 1,4 milijun barela dnevno (info: iranska agencija Mehr s pozivom na izvor iz National Iranian Oil Co. (NIOC).

U ožujku Iran može povećati izvoz nafte do 1,56 barela na dan.

Najveći dio izvoza odnosi se na europske države, a zamjetna je i tendencija razmatranja istočno-europskih zemalja kao potencijalnog tržišta za iransku naftu.
Iranska agencija Shana (koja se poziva na izvore iz iranskog ministarstva energetike) navodi, kako grčka tvrtka Hellenic Petroleum može više nego dvostruko povećati uvoz iranske nafte, a suglasnost o tome postignuta je početkom veljače, za vrijeme posjete grčkog premijera Aleksisa Tsiprasa Teheranu. Iransko ministarstvo energetike izvijestilo je, kako dostava iranske nafte toj grčkoj tvrtci može dosegnuti 150 tisuća barela dnevno.

Ovdje možemo navesti i prognozu cijena nafte na londonskoj i njujorškoj burzi, koju je objavila agencija Bloomberg. Cijena nafte marke Brent za mjesec travanj, na londonskoj burzi ICE Futures poskupila je za 1,81 % i iznosi 33,64 dolara za barel. Na robnoj burzi u New Yorku, cijena nafte WTI za mjesec ožujak povećala se za 2,63 % i iznosi 30,42 dolara/barel.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like