Stradalo više od 100 ljudi: BOMBAŠI-SAMOUBOJICE NAPALI SIRIJSKE GRADOVE JABAL I TARTUS

Niz eksplozija potresao je dva sirijska grada – Jabal (Jableh) i Tartus (smješteni u zapadnoj regiji Latakija), a žrtvama terorističkih napada postalo je više od sto osoba, izvijestile su ruske RIA Novosti.

Prema informacijama tamošnjih izvora, jedna, od ukupno tri eksplozije u Jabali, dogodila se između autobusnog kolodvora i zgrade državne elektro-energetske tvrtke, a još jedna na ulazu u sam grad. Kasnije je terorist-samoubojica aktivirao bombu i u odjelu hitne službe gradske bolnice.

Nakon toga doznalo se i za teroristički napad u gradu Tartusu, drugoj po veličini sirijskoj luci na Sredozemnom moru (nakon Latakije) i gradu u kojem je locirana jedina ruska sredozemna pomorska baza. I ovdje su se napadi dogodili u blizini autobusnog kolodvora.

Posljednjih mjeseci vladine snage uspjele su uspostaviti nadzor nad velikom većinom teritorija regije Latakija, osim njezinog krajnjeg dijela uz tursku granicu. U administrativnom središtu regije –gradu Latakiji, u zrakoplovnoj bazi nedaleko od grada, bile su smještene ruske postrojbe čiji je veći dio povučen nakon uspostavljenog dogovora o primirju 27. veljače ove godine. Na njemu je ostao dio ruskih vojnih zrakoplova starije generacije ali su dovedeni suvremeni jurišni helikopteri. Također su ostali i suvremeni proturaketni sustavi S-400 i garnizon ruskih kopnenih snaga za zaštitu same baze.

Međutim, najnovije pogoršavanje sigurnosnog stanja u regiji Aleppo i tamošnje primirje (koje, zapravo, to više i nije) koje krši u prvom redu t.o. „Jabhat al-Nusra“, kao i današnji teroristički napadi na dva grada u regiji Latakija, ukazuju na nužno intenziviranje oružanih borbi i vjerojatno obnavljanje snažnijih ruskih zračnih aktivnosti u toj zemlji (vidi poveznicu).

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like