Stoltenberg: NATO ne odlazi sa zapadnog Balkana i uvažava vojnu i političku neutralnost Srbije

Regija zapadni Balkan za NATO ima stratešku važnost i savez će očuvati svoju nazočnost u njoj jer to omogućuje stabilnost, izjavio je 31. siječnja glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg, u intervjuu beogradskoj „Politici“.

Stoltenberg je naglasio, kako proširenje NATO saveza nije usmjereno protiv Rusije. „Sada se dvije zemlje zapadnog Balkana žele priključiti NATO-u. Mi podržavamo težnje obiju zemalja i radimo sa svojim prijateljima u Skoplju i Sarajevu, kako bismo im pomogli na putu prema članstvu u Savez“, izjavio je glavni tajnik NATO saveza.

Stoltenberg je dodao, kako NATO pridaje veliku pozornost učvršćenju partnerstva sa Srbijom, ali da pri tom u potpunosti uvažava njezin vojni i politički neutralitet. „Srbija je, kao i sve druge nacije, slobodna izabrati svoje partnere i to uvjek tako treba biti. U potpunosti uvažavamo njezinu neutralnost“, kazao je Jens Stoltenberg.

Podsjećamo: nova makedonska vlada na čelu sa Zoranom Zaevom zauzela se za ulazak zemlje u NATO savez i EU, zbog čega je Skopje u posljednje vrijeme intenziviralo napore i pokrenulo ozbiljne pregovore s Grčkom glede službenog naziva svoje države. Grčka se, kao što znamo, od raspada Jugoslavije opire nazivu „Republika Makedonija“, koje ime Skoplju osporava zbog naziva istoimene povijesne sjeverne grčke pokrajine – Makedonije.

S Bosnom i Hercegovinom stvar je puno složenija: članstvu te zemlje u NATO savezu kategorički se suprostavlja Republika Srpska, a njezin čelnik Milorad Dodik već je ranije izjavio kako RS nikada neće glasati za prijam BiH u članstvo NATO saveza.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like