Što se krije iza Trumpove smjene svog savjetnika za nacionalnu sigurnost

Američki predsjednik Donald Trump smijenio je svog savjetnika za nacionalnu sigurnost generala Herberta McMastera, a na njegovo mjesto imenovao bivšeg američkog veleposlanika u UN-u Johna Boltona.

„Sretan sam što mogu objaviti, kako će, počevši od 9. travnja 2018.g. John Bolton postati moj novi savjetnik za nacionalnu sigurnost. Vrlo sam zahvalan generalu McMasteru na njegovoj službi, …  uvjek će ostati moj prijatelj. Službena predaja poslova obavit će se 9. travnja“, napisao je predsjednik Trump na svom tvitu.

Nakon što je 13. ožujka smjenio državnog tajnika Rexa Tillersona i na njegovu dužnost imenovao dosadašnjeg direktora CIA-e Mikea Pompea, ovo je Trumpova druga velika smjena unutar njegove administracije. Trump ubrzano mijenja ključne ljude koji utječu na kreiranje američke vanjske politike, a to čini uoči skorog početka pregovora sa sjevernokorejskim predsjednikom Kim Jong-unom, ali i skore potrebe (u svibnju) za donošenjem ključne odluke o tome, treba li očuvati Sporazum o iranskom nuklearnom programu ili ne. Trump novim kadrovskim riješenjima traži pravilan smijer i stručan tim ljudi u koje će imati povjerenja i koji će iza njega bespogovorno stajati.

Podsjećamo: Rex Tillerson je nakon niza javni istupa iz kojih je bilo vidljivo njegovo razmimoilaženje s Trumpom po pitanju Sjeverne Koreje, Irana i Rusije, očekivano smijenjen s dužnosti državnog tajnika. Tillersona će s 1. travnjom zamijeniti Mike Pompeo, bliski Trumpov poznanik, osoba koja mu nikada nije okrenula leđa, ni u vrijeme najoštrijih političkih i medijskih napada protiv njega i koja će bespogovorno izvršavati sve Trumpove zamisli i zapovjedi. Zanimljivo je, kako je danas smijenjeni general Herbert McMaster bio vrlo kontroverzna osoba s radikalnim i političkoj retorici često neprimjerenim javnim izjavama. Poglavito je bio poznat po grubim proturuskim istupima. Pa iako neki ugledni mediji, poput britanskog BBC-ja spekuliraju kako je Trump smjenio McMastera već slijedeći dan nakon što je telefonski čestitao Vladimiru Putinu na izbornoj pobjedi na ruskim predsjedničkim izborima,  novoimenovani John Bolton nije ni malo blaži političar od svog prethodnika. On je klasični neokonzervativac „jastreb“, s ni malo “nježnijim” stavom prema Rusiji ali politički je ipak puno „potkovanija“ i rafiniranija osoba od McMastera. Bolton je poznat po svojoj aktivnoj potpori američkoj vojnoj intervenciji u Irak 2003. godine, a zalagao se i za oštriju politiku prema Sjevernoj Koreji i Iranu. Kako ne bi bilo iluzije da se radi o nekakvom pritajenom liberalu, već stvarnom „jastrebu“ američke politike, svjedoči i njegova kolumna u The Wall Street Journalu, u kojoj je izložio temelj preventivnog napada na Sjevernu Koreju, nazvavši ga „potpuno zakonitim“. Također je često zakulisno posjećivao Donalda Trumpa u Ovalnom uredu Bijele kuće, što je jasan znak njihove bliskosti ali i Trumpove uvjerenosti kako će Bolton, poput Pompea, izvršavati sve njegove naredbe. A da će to biti tako, svjedoči i Boltonova izjava za Fox News ubrzo nakon što je objavljena vijest o njegovom imenovanju na novu dužnost u Bijeloj kući. U njoj je Bolton umanjivao važnost svojih dosadašnjih javnih izjava, te je kazao kako će se oslanjati na odluke predsjednika Trumpa.

Bolton je, u četvrtak na veče, na svom tvitu objavio slijedeće: „U sadašnje vrijeme Sjedinjene su se Države suočile sa širokim krugom problema, i ja s nestrpljenjem iščekujem mogućnost rada s predsjednikom Trumpom i njegovim timom oko rješavanja tih složenih zadaća, kako bismo našu zemlju učinili sigurnijom i još jačom na svjetskoj pozornici.“

Bolton će biti treći po redu Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Podsjetimo, prvi je bio Michael Flynn, kojeg je Trump bio primoran smijeniti 20. veljače 2017.g. zbog pritiska Kongresa i medija u svezi njegovih kontakata s ruskim veleposlanstvom u SAD-u.





TOP VIJEST: Trump smijenio državnog tajnika Rexa Tillersona

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like