Steve Bannon: šanse da Trump završi svoj mandat su 30%

Gabriel Sherman, bivši novinar  New York Magazine, objavio je opširni materijal na Vanity Fair, o tome, kako visoki službenici iz Trumpove administracije otvoreno iskazuju svoje nezadovoljstvo postupcima predsjednika. Ti su postupci postali vrlo rizični i mnoge ključne figure iz američke administracije blizu su kritične točke.

Sharman na početku navodi primjer poznatog intervjua senatora države Tennessee Boba Corkera, u kojem on izražava zabrinutost kako će Trump početi „Treći svjetski rat“, a Bijelu kuću je usporedio s „centrom za skrb za stare i nemoćne“. U intervjuu je, navodi Sherman, „bilo navedeno, kako je nekoliko osoba, bliskih predsjedniku, nedavno reklo meni u tajnosti: „Trump je nestabilan, on neće izdržati“.

Prema Shermanovim izvorima, John Kelly (bivši general, a sadašnji predstojnik ureda Bijele kuće, op. GN) i ministar obrane SAD-a James Mattis raspravljaju o tome što će učiniti ukoliko Trump izda zapovjed o preventivnom nuklearnom udaru na Sjevernu Koreju.

Trump je razgovarao sa svojim bivšim tjelohraniteljom Keithom Schillerom, kazavši mu: „Ja mrzim sve u Bijeloj kući! Postoje neke iznimke, ali ja ih mrzim!“ Glasnogovornik Bijele kuće odbacuje te navode.

Dva visoka službenika Republikanske stranke izjavili su, kako se šef ureda Bijele kuće John Kelly loše snalazi u svojim obvezama i ne smatra nužnim odvratiti Trumpa od donošenja katastrofalne odluke. Danas se opet pojavljuju razgovori o Kellyjevoj budućnosti, nakon što je (medij) Politico priopćio kako će Kellyjeva zamjenica Kirstjen Nielsen uskoro postati šeficom Departmenta Državne sigurnosti SAD-a. Unutar pojedinih republikanaca stvorilo se mišljenje kako Kelly želi osigurati njezin lakši dolazak na tu dužnost prije svog odlaska.

Jedan bivši službenik pretpostavio je kako su Kelly i ministar obrane James Mattis raspravili o tome što će učiniti u slučaju da Trump izda zapovjed o atomskom napadu. Čak i najodaniji Trampovi suradnici imaju sumnje oko toga, može li se Trump s tim problemom nositi.





Danas ujutro The Washington Post citirao je bivšeg Trumpovog prijatelja Thomasa Baracka, koji je kazao, kako je on bio „šokiran“ i „jako iznenađen“ Trumpovim postupcima.

Ali, vjerojatno, najviše zabrinjavajuća tvrdnja u Shermanovom izvješću je ona, prema kojoj Steve Bannon (bivši glavni strateg i prvi savjetnik predsjednika Trumpa o političkim i strateškim pitanjima i jedan od najutjecajnijih članova administracije, op. GN.)  smatra kako Trump ima svega 30% šansi za završenje svog mandata. A najveća ugriza po samog predsjednika nije impeachment nego usvojeni 25. čl. koji omogućuje članovima njegovog kabineta proglašenje izvanrednog stanja kako bi ga smijenili s dužnosti.

Što se tiče samog Bannona, The New York Times je pisao kako je on bio jedan od najbogatijih članova Trumpove administracije prije smjene, navodeći, kako je najveći Bannonov aktiv – privatna konsalting tvrtka, koja polučuje prihode od mnogobrojnih investicija – procjenjen na iznos od 5 do 25 milijuna dolara. Smjena Bannona donjela je olakšanje mnogim velikim američkim tvrtkama, jer je uporavo on bio inicijator trgovinskog rata SAD-a i Kine.





Štoviše, i prije primjedbi navedenog Corkera pojedini savjetnici iz Zapadnog krila (Bijele kuće) bili su zabrinuti time da kabinet ministara (vlada) može usvojiti izvanredne ustavne mjere kako bi smijenili predsjednika.

Vjerojatnost da Trump prođe kroz impeachment prije kraja mandata bila je više-manje stabilna na razini 35% u posljednja tri mjeseca.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like