Srbija ne skreće sa zacrtanog smjera: predsjednik Vučić danas stiže u Moskvu

Čini se kako Srbija ne skreće sa svog vanjskopolitičkog smjera koji teži neutralnosti u odnosu na relaciju Istok-Zapad. Iako je srpski strateški cilj, što službeni Beograd stalno naglašava, ulazak u Europsku uniju, Srbija, barem za sada, ne želi ući u NATO savez i nastoji zadržati strateške partnerske odnose s Ruskom Federacijom, što tumači višestoljetnim prijateljskim vjerskim i kulturnim vezama dvaju naroda. Ta srpska strategija već dugo izaziva nervozu Washingtona i nezadovoljstvo Bruxellessa, koji su posljednjih mjeseci intenzivirali političko-diplomatske pritiske na Beograd, usmjerene na „slamanje“ tvrdog srbijanskog stava kada su u pitanju odnosi Beograda i Moskve. Kako Beograd očito ne popušta, ne toliko što tamošnje vladajuće elite to ne bi željele, već puno više što „okretanje leđa“ Rusiji i „hrljenje u zagrljaj“ Zapadu ne podržava veliki dio srpskog stanovništva i crkveni krugovi, počele su se pojavljivati i prve izjave iz američkih diplomatskih krugova, koje se odnose na to, da bi Srbija mogla ući u EU i bez da postane članica NATO saveza jer da SAD shvaća srpsku poziciju i njezinu povjesnu uvjetovanost. Washingtonu se očito žuri. Međutim nije samo stvar u NATO-u već i u zahtjevima od strane Bruxellessa da Srbija mora provoditi identičnu vanjsku politiku koju kreira EU ukoliko želi biti njezin dio. To se prije svega odnosi na uvođenje sankcija Rusiji, što je Srbiji potpuno neprihvatljivo makar i na simboličnoj razini, a onda i na nužno priznanje nezavisnosti Kosova, što je također „vrući kesten“ u rukama srbijanske političke vrhuške, jednako kao i status ruskog centra za humanitarnu pomoć i krizna stanja u Nišu, koji je za SAD ništa drugo nego jezgra buduće ruske vojne baze u toj zemlji.

Bilo kako bilo, u sve zaoštrenijoj globalnoj geopolitičkoj bitci, u kojoj se Balkan sve češće definira kao treća najnestabilnija regija svijeta (nakon Bliskog istoka i Korejskog poluotoka) i regija koju očekuju veliki potresi (o čemu su nedavno otovreno govorili najeminentniji američki analitičari i političari iz najutjecajnijeg američkog think-tanka, washingtonskog Atlantic Council-a), Srbija je očito donjela odluku kako se bez Rusije više ne osijeća dovoljno sigurnom u okruženju članica NATO saveza i da zato ne želi prepustiti svoj suverenitet Zapadnim središtima moći.

O tome svjedoči i najavljeni današnji službeni posjet srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Rusiji. S tim u svezi, srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić jučer je izjavio, kako je Rusija tradicionalni partner Srbije i da su glavna očekivanja posjeta predsjednika Vučića Moskvi povezana s daljnjim razvojem prijateljskih bilateralnih odnosa. Dačić je kazao kako očekuje „potpisivanje novih sporazuma, kao i nove gospodarske projekte i investicije“(info: srpska agencija „Beta“). „Srbiju i Rusiju vežu zajednički interesi, ne samo u sadašnje vrijeme već i u budućnosti“, kazao je ministar Dačić.

Podsjećamo: srpski predsjednik Vučić, ministar vanjskih poslova Dačić i još nekoliko ministara srpske vlade 18. prosinca stižu u Moskvu. 19. prosinca srpski predsjednik susrest će se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Tijeko posjeta razgovarat će se o političkim, gospodarskim i vojnim pitanjima.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like