Srbija dobila dozvolu za reizvoz ruskog plina

Jutros smo izvjestili o današnjoj posjeti delegacije srpske vlade i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Rusiji, kao i o njegovom sutrašnjem sastanku s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom. Dvojica vođa „razmotrit će pitanja razvoja rusko-srpskog strateškog partnerstva u političkoj, gospodarskoj i kulturnoj sferi, kao i aktualne teme međunarodne i regionalne problematike“, objavila je služba za odnose s javnošću ruskog predsjednika.

Prema najnovijim informacijama, Srbija će dobiti dozvolu prodaje kupljenog ruskog plina ne samo na svom unutarnjem tržištu. Odgovarajući protokol o promjeni sporazuma o isporukama plina iz 2012.g., po nalogu ruske vlade potpisat će rusko Ministarstvo energetike. To rusko ministarstvo, uz sudjelovanje tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova, obavit će pregovore sa srpskom stranom i nakon postizanja sporazuma potpisati navedeni protokol u ime ruske vlade, objavila je u ponedjeljak ruska agencija TASS.

Podsjećamo: prema sporazumu iz 2012.g. Rusija Srbiji isporučuje plin za unutarnje potrebe, u količini od 5 milijardi m3 godišnje, na rok do 2021.g.

Ukoliko se postigne dogovor, a u što ne treba sumnjati, Srbija će ruski plin moći slobodno prodavati i susjednim (i ostalim) zainteresiranim zemljama, što je rijetka povlastica, poglavito u današnje vrijeme napetih rusko-Zapadnih odnosa i američko-ruske bitke za europsko plinsko tržište.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like