Škotski parlament podržao novi referendum o nezavisnosti Škotske

Škotski parlament, kako se i očekivalo, podržao je ideju škotske premijerke Nicolae Sturgeon o provedbi novog referenduma o nezavisnosti Škotske.

Zastupnici Škotske nacionalne stranke, na čelu koje je Nicola Sturgeon, uz potporu „zelenih“ uspjeli su prikupiti većinu glasova nužnu za usvajanje prijedloga o referendumu. Na taj način steklo se pravo da škotska premijerka podnese zahtijev za provedbu referenduma u britanski parlament, gdje joj predstoji prava bitka s britanskom premijerkom Theresom May, koja je već ranije izjavila kako referenduma u Škotskoj neće biti prije izlaska zemlje iz Europske unije.

Prijedlog o novom referendumu danas je podržalo 69 zastupnika, a protiv je glasovalo njih 59. Zastupnici su također odobrili predloženi vremenski okvir za provedbu referenduma: od jeseni 2018. do proljeća 2019. godine.

Glasovanje u škotskom parlamentu trebalo se održati 22. ožujka ali je odgođeno zbog terorističkog napada u Londonu.

Podsjećamo, kako su Škoti 2014. godine na referendumu o izlasku iz Ujedninjenog Kraljevstva glasovali protiv, a  da su u lipnju prošle godine, za razliku od ostatka Velike Britanije, glasovali za njezin ostanak u Europskoj uniji. Brexit je kardinalno promijenio stanje te vladajuća škotska stranka tvrdi kako u novim okolnostima Škoti iznova imaju pravo  na rješavanje vlastite sudbine. Protiv referenduma su škotski konzervativci, laburisti i liberalni demokrati.

 





 

 

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like