Sjeverna Koreja: Spremni smo za vlastiti preventivni udar

Sjevernokorejski zamjenik ministra vanjskih poslova Han Song Ryol , u intervjuu za AP od 14. travnja, izjavio je, kako će, u slučaju da SAD započme bilo kakve vojne manevre u blizini sjevernokorejskih granica, vojska Sjeverne Koreje izvesti preventivni napad svim raspoloživim sredstvima, uključno i atomskim oružjem.

„Ako SAD dođe sa svojim nepromišljenim vojnim manevrima, mi ćemo im se suprostaviti pomoću preventivnog udara“, navodi sjevernokorejski dužnosnik i nastavlja riječima, kako „mi već imamo snažna nuklearna sredstva odvraćanja i naravno da nećemo sjediti prekriženih ruku pred mogućim američkim preventivnim udarom. Mi ćemo ratovati, ukoliko je to njihov izbor“.

Han Song Ryol je također izjavio kako će Sjeverna Koreja izvršiti redovito nuklearno testiranje onda kada odluku o tome donese njezino političko vodstvo. Također je prokomentirao i izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa, koju je on objavio na svojoj Twitter stranici, kako „Sjeverna Koreja traži neprijatnosti“: „Trumpove agresivne riječi uvjek su provokacija. Ne Sjverna Koreja, već SAD i Trump rade neprijatnosti“.  Dok SAD i njiihovi saveznici budu izvodili vojne vježbe u blizini sjevernokorejskih granica, „mi ćemo nastaviti jačanje našeg obrambenog potencijala, čija je glavna sastavnica atomsko oružje – kazao je sjevernokorejski diplomat.

Na kraju je izjavio: „Mi uspoređujemo Trumpovu politiku u odnosu na Sjevernu Koreju s prošlom administracijom i zaključili smo kako je ona postala još više zla i agresivna.“

Podsjećamo kako je SAD spreman u slučaju potrebe izvršiti preventivni napad na Sjevernu Koreju. Izvori iz američkih obavještajnih službi smatraju kako to može biti izvršeno za sprječavanje redovitog testiranja sjevernokorejskog atomskog oružja. Trenutačno se dva američka razarača s krstarećim raketama Tomahawk nalaze manje od 500 kilometara od sjevernokorejskog poligona za testiranje atomskog oružja, a Amerikanci mogu koristiti i svoje zračne snage s otoka Guam, koji su, prema izvorima američke televizije NBC, „već spremni za napad u slučaju nužde“.

Pretpostavlja se kako Sjeverna Koreja može izvršiti svoje šesto nuklearno testiranje na 105. obljetnicu rođenja njezinog prvog vođe, a koja se obilježava na sutrašnji dan, 15. travnja.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like