Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu

U subotu u jutro, 29. travnja, Sjeverna Koreja je lansirala balističku raketu, koja je, prema informacijama SAD-a, Južne Koreje i Japana,  završila neuspješno. Radi se o trećem neuspješnom sjevernokorejskom lansiranju raketa tijekom travnja ove godine.

Južnokorejski vojni vrh priopćio je kako je raketa lansirana u 05:30 sati po lokalnom vremenu u sjevero-istočnom smjeru. Prve informacije o dometu i vremenu trajanja leta su bile različite, ali kasnije su američki i japanski analitičari usuglasili stavove o tome, da je balistička raketa pala na sjevernokorejski teritorij oko 50 kilometara od mjesta lansiranja. Tip rakete nije utvrđen, ali južnokorejski analitičari smatraju mogućim kako se radi o raketi Scud ER tj. raketi s povećanim dometom. Amerikanci, s druge strane, smatraju kako se moglo raditi o raketi srednjeg dometa KN-17.

Lansiranje je izvršeno svega nekoliko sati nakon završetka izvanredne sjednice VS UN-a, tijekom koje je Washington izjavio o nužnosti jačanja izolacije Sjeverne Koreje i svojoj spremnosti za uvođenje novih ograničenja. Južna Koreja je sa svoje strane predložila razmisliti o tome, može li Pjongjang ostati član UN-a zbog svojih provokativnih aktivnosti.

Tajnik japanske vlade je, odmah nakon lansiranja rakete, aktivnosti Pjongjanga nazvao „otvorenim narušavanjem rezolucija UN-a“, a predstavnik  južnokorejskog Ministarstva vanjskih poslova je kazao, kako se Sjeverna Koreja „igra s vatrom“ odustavši od denuklearizacije, i iznova je upozorio Pjongjang da će platiti „odgovarajuću cijenu“ ukoliko ne prestane ignorirati upozorenja međunarodne zajednice i ne zaustavi provokativne aktivnosti.

Američki predsjednik Donald Trump je na svojoj Twitter stranici napisao kako je lansiranje rakete jasan znak neuvažavanja Kine.

Pojedini svjetski analitičari smatraju kako je današnje lansiranje rakete sjevernokorejski odgovor na zasjedanje VS UN-a, a neki, poput onih japanskih, navode i kako se ono može povezati s datumom završetka prvih 100 dana vladavine Donalda Trumpa.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like