Sirijski Kurdi: moguć otvoreni vojni sukob s Turskom

Zapovjednik vojnih postrojbi YPG sirijskih Kurda Sipan Hemo, u komentaru za agenciju Reuters izjavio je kako je moguć otvoreni vojni sukob između kurdskih snaga i Turske.

Hemo je kazao slijedeće: „Pripreme (sa strane Turske, op. GN.) dosegnule su razinu objave rata i mogu dovesti do početka stvarnih sukoba u narednim danima… Mi nećemo ostati pasivni u uvjetima potencijalne agresije.“

Prethodno je glasnogovornik oporbene stranke sirijskih Kurda „Sirijsko demokratsko vijeće“ Reizan Hedu za ruske medije izjavio, kako tursko topništvo granatira kurdske naselja u okolici Afrina, na sjeveru regije Aleppo, u blizini sirijsko-turske granice.

Turska agencija IHA objavila je, pozivajući se na vojne izvore, kako je turska vojska haubicama i bacačima raketa, razmještenim u blizini granice sa Sirijjom,  izvela 20 napada na položaje kurdskog YPG u zoni Afrina.

U utorak je tursko Ministarstvo obrane priopćilo kako ne isključuje vojnu operaciju u Afrinu u slučaju ugroze koja s tog područja može zaprijetiti Turskoj i njezinim nacionalnim interesima.

 





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like