Sirijski Glavni stožer optužio koaliciju za napad na skladište kemijskog oružja „IS“ i pogibiju stotina ljudi

Glavni stožer sirijske vojske optužio je međunarodnu koalciju pod vodstvom SAD-a, da je 12. travnja svojim zrakoplovima izvršila napad na skladište kemijskog oružja „Islamske države“ u regiji Deir ez-Zour. Vijest je objavila sirijska agencija SANA, a prenjeli su je ruski mediji.

Od posljedica trovanja nakon izvršenog napada, navodi se dalje, poginule su stotine ISIL-ovih boraca i civilnog stanovništva. Napad je izvršen od 17:30 do 17:50 sati po lokalnom vremenu. U priopćenju se navodi, kako se na mjestu napada formirao najprije bijeli, a zatim žuti oblak, što ukazuje na postojanje velike količine otrovnih sredstava. Požar je navodno trajao do 22:30 sati.

Navodi se, kako velika pogibija ljudi dokazuje kako islamisti posjeduju kemijske oružje koje mogu primjenjivati kao sredstvo masovnog uništenja.

Predstavnik Stožera koalicijskih snaga John Dorrian izjavio je kako koalicija nije napadala skladište boraca „Islamske države“ s kemijskim oružjem, nazvavši tu informaciju neistinom i opetovanom namjernom dezinformacijom.

Čini se kako se zaoštrava propagandni rat oko Sirije, pričemu se može doći do potpuno apsurde situacije, prema kojoj se sve strane koje se bore protiv islamističkih snaga na terenu ubuduće mogu bojati napasti na skladišta kemijskog oružja koje džihadisti  posjeduju. Pritom nije loše podsjetiti na jučerašnju izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, kako islamističke snage i ekstremisti jedva čekaju američko-ruski sukob. To vjerojatno nije daleko od istine, makar se rukovodili samo i onom narodnom – „zavadi pa vladaj“.

 





 

 

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like