Sirijske provladine snage ušle u Afrin

Nastavljaju se proturječne informacije o ulasku u krajnju sirijsku sjevero-zapadnu regiju Afrin (u kojoj je u tijeku turska operacija „Maslinova grana“) sirijskih provladinih postrojbi (ne miješati sa službenom sirijskom vojskom) iz tzv. Sirijskih nacionalnih snaga (hrv. SNS), sastavljenih od dragovoljaca odanih vladi u Damasku.

Kolona vozila s borcima SNS jučer je uspješno ušla u Afrin, izjavio je glasnogovornik kurdskih snaga samozaštite YPG Reizan Hedu.

Jučer je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio, kako su se ti borci povukli u regiju Aleppo nakon što je po njima vatru otvorilo tursko topništvo.

Hedu je izjavio: „Erdogan se danas pokazao lošim prometnim policajcem, izjavivši kako je zaustavio pokret sirijskih snaga koje su se uputile u Afrin. Te riječi nisu istinite – te su snage već u Afrinu“. Hedu je također kazao, kako su se desetci novinara, koji su pratili kretanje boraca SNS-a, našli pod udarom turskog topništva na ulazu u kanton Afrin. Dodao je, kako se Kurdi nalaze u neprestanom kontaktu sa sirijskom vojskom, Damaskom i „vladom u Afrinu“.

Podsjećamo: proteklih dana pojedini mediji izvješćivali su o sporazumu Damaska i Kurda o ulasku sirijskih snaga u Afrin. Ankara je te tvrdnje odbacila kao neistinite i nazvala ih dezinformacijom. Pri tom je Erdogan izjavio kako će turska vojska u nadolazeće dane okružiti grad Afrin. Čak su i službeni sirijski mediji 19. veljače pisali o spomenutom sporazumu s Kurdima, a jučer su izvjestili o ulasku vojnih vozila sa sirijskim borcima u regiju Afrin iz zone  naselja Nubul.

Danas prispjela vijest iz Ankare potvrđuje informacije o ulasku sirijskih boraca u Afrin, ali je, također,  rečeno, kako su oni „taj isti dan napustili“ tu regiju. Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin, u srijedu, 21. veljače, priznao je kako se vojska „sirijskog režima“ nastoji „vratiti u Afrin“ (info: Associated Press).  Kazao je, kako se u utorak „kolona vladinih snaga s više od 50 vozila vratila na istok (regije) Aleppo“. Njihov je cilj bio „pomalo šou, pomalo propaganda“, izjavio je Kalin. Pri tom je nazvao sirijske provladine postrojbe „legitimnim ciljem“ turske vojske, ukoliko vojska „režima“ u Damasku „zauzme stranu kurdskih boraca“.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like