Sirijska oporba podržala Kurde

Deset postrojbi koje ulaze u sastav oporbene Slobodne sirijske vojske objavile su na internetu proglas u kojem one osuđuju napade zračnih snaga Turske i međunarodne koalicije po naseljima u zoni grada Džarablusa.

„U svezi povećanja agresije prema našim revolucionarima i sirijskim civilima i ukupno i u zoni Džarablusa, na sjeveru Aleppa, i okupacije dijela sirijskog teritorija od strane turske vojske, mi kategorički osuđujemo te akcije i potporu Turske radikalnim organizacijama i stajemo u jedan stroj s vojnim vijećem Džarablusa i njegovim građanima“, izjavio je jedan od vođa Slobodne sirijske vojske.

On je u potpunosti prebacio odgovornost za pogibiju civila u okolici Aleppa na koaliciju koju predvodi SAD.

„Položaji „Islamske države“ koji su se nalazili nekoliko metara od sela (koja su bila bombardirana, op.GN.), nisu bili napadnuti“, kaže se dalje u priopćenju.

Kurdi su već ranije izvjestili kako je topništvo i zrakoplovstvo turskih oružanih snaga napadalo naseljena mjesta blizu Džarablusa i da je u tim napadima poginulo 30 osoba – civila.

Ovdje treba napomenuti kako je tzv. Slobodna sirijska vojska nehomogena struktura, sastavljena od više desetaka različitih samostalnih organizacija i postrojbi, između ostalih i pojedinih od strane sirijskih Kurda. Pretpostavljamo kako su upravo kurdski dijelovi Slobodne sirijske vojske inicirali ovaj proglas, a ostaje nejasno kako su se prema njemu postavili ostali dijelovi te vojne organizacije koju čine sunitski arapski elementi.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like