Sirijska oporba: Amerikanci preko posrednika prodaju oružje „IS“

Bivši načelnik službe sigurnosti sektora američke baze pokraj sirijskog grada At-Tanf, smještenog na tromeđi s Irakom i Jordanom, Muhammad Assalam, za rusku agenciju RIA izjavio je kako američki vojni instruktori, koji u toj bazi vrše obuku boraca sirijske oporbe, prodaju američko oružje terorističkoj organizaciji „Islamska država“.

„Tajna potpora izražena je prodajom oružja „IS“. Kada smo mi to saznali, o tome smo kazali Amerikancima. Ali oni su još više nastavili s potporom zapovjedniku, koji je s njihove strane postavljen kao nama nadređen (zapovjednik organizacije „Magawir es-Saura“, Mugannat Attalia. Ta organizacija dio je tzv. Slobodne sirijske vojske, oporbene prema vladi u Damasku). Oni su prodavali oružje američke proizvodnje , automobile, puške M-16, velike količine, a nakon posljednje američke revizije nedostajalo je 4,7 tisuća pušaka“, izjavio je Assalam.

Kazao je dalje, kako se u bazi At-Tanf nalaze Sirijci koji su spremni za  borbu protiv  „Islamske države“,  međutim,  dio njih je spreman i na borbu protiv sirijske vojske, upravo takvi poput Mugannata Attalie.

„Oni (Amerikanci) molili su Sirijce za borbu protiv sirijske vojske ali pošteni ljudi su to odbili, izjavivši, kako je naša organizacija osnovana za borbu protiv „Islamske države“, a ne vojske. Zato su dio organizacije – izbjeglih iz Deir es-Zoura – prebacili na bazu Shaddadi za borbu protiv „IS“, a potom, po mogućnosti, za vođenje vojnih akcija protiv vladinih snaga“, izjavio je Assalam za agenciju RIA.

Assalam se kritički osvrnuo i na američki odnos prema lokalnom stanovništvu, kazavši, kako oni ne pokazuju bilo kakav interes za civile, i da neovisno o činjenici kako se na manje od 20 kilometara od baze At-Tanf nalazi izbjeglički kamp, izostaje bilo kakva humanitarna, medicinska pomoć ili zaštita civila.

Geopolitika.Nwes je već ranije pisala o vojnim prebjezima iz baze At-Tanf, a što je potvrdio i Pentagon. Na teritorij pod nadzorom sirijske vojske prešla je 101 osoba (41 borac, 19 žena i 41 dijete), a svi su oni smješteni u izbjegličkom kampu „Hardjella“ u blizini Damaska.





 

 

 





 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like