Seul ima plan za pretvaranje Pjongjanga u prah i pepeo

Agencija Yonhap izvjestila je o južnokorejskoj razradi plana za masovni udar na prijestolnicu svog sjevernog, komunističkog susjeda – Pjongjang, u slučaju pojave najmanjeg priznaka njegove namjere za uporabu atomskog oružja po ciljevima u Južnoj Koreji.

„Svaki kvart Pjongjanga, poglavito oni u kojima se nalazi sjevernokorejsko rukovodstvo, bit će potpuno uništen balističkim raketama, čim Sjever pokaže najmanji znak za uporabu atomskog oružja. Drugim riječima, sjevernokorejski glavni grad bit će pretvoren u pepeo i zbrisan s lica zemlje“, izjavio je za spomenutu južnokorejsku agenciju tamošnji vojni izvor. Prema njegovim riječima, Seul s tim ciljem može uporabiti svoje bojeve rakete „zemlja-zemlja“ dometa 300, 500 i 1000 kilometara.

Stanje na Korejskom poluotoku iznova se, po tko zna koji put, zaoštrilo nakon 9. rujna i novog sjevernokorejskog testiranja nuklearne bombe, čija je eksplozija navodno dosegnula snagu od 10 kilotona. Time je postala najsnažnija eksplozija u povijesti sjevernokorejskih nuklearnih testiranja. U vrijeme eksplozije seizmografi su, u zoni poligona na kojem je izvršeno testiranje, zabilježili potres magnitude 5,3° Mercallijeve ljestvice, koji se osjetio i u susjednim državama.

Međunarodna zajednica osudila je najnovije nuklearno testiranje Sjeverne Koreje. Američki predsjednik Obama nazvao ga je „ozbiljnom ugrozom“ za mir u regiji i na međunarodnoj razini. Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je izjavio, kako Kremlj ovo testiranje smatra narušavanjem normi međunarodnog prava, a kinesko MVP je naglasilo, kako je izrazilo svoj prosvjed neposredno sjevernokorejskom veleposlaniku u Pekingu, a testiranje je nazvalo „zadnjim djelovanjem za destabilizaciju stanja na Korejskom poluotoku“.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like