Sergej Lavrov: Spremni smo za konstruktivan i ravnopravan dijalog sa SAD-om

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, današnji je  posjet američkog kolege Rexa Tillersona Moskvi označio pravovremenim, kako bi obje strane mogle otvoreno i jasno pojasniti perspektive njihove međusobne suradnje.

Lavrov je podsjetio kako se posljednji put s Tillersonom susreo 16. veljače u Bonnu, kada ga je upoznao s osnovnim koracima Moskve vezanim uz odnose dviju država po pitanju međunarodnih poslova.

U međuvremenu je došlo do mnogih izjava sa stane Washingtona vezano uz perspektivu tih odnosa i uz ključne međunarodne probleme, kazao je Lavrov. Prozvučale su mnoge proturječne ideje koje se tiču međusobnih odnosa, a sasvim nedavno smo svjedočili o vrlo zabrinjavajućim aktivnostima kada je izvršen protupravan napad na Siriju, kazao je ruski šef diplomacije na susretu sa svojim američkim kolegom Rexom Tillersonom.

Lavrov je izjavio je kako su ruski predsjednik Vladinir Putin i vlada već dali svoju ocjenu tog događaja, a ruska strana smatra važnim ne dopustiti rizike recidiva sličnih akcija u budućnosti.

„Ja smatram Vaš dolazak pravovremenim. On daje nužnu mogućnost da bi se, kako su se i dogovorili predsjednik Rusije Vladimir Putin i SAD-a Donald Trump, otvoreno i jasno nastojale pojasniti perspektive međusobne suradnje po svim tim pitanjima, prije svega, po osnivanju široke protuterorističke fronte. To je poglavito važno kada… u State Departmentu nisu još popunjena sva ključna mjesta, zbog čega je otežana operativna razmjena (informacija) i pojašnjenja po tekućim i budućim pitnjima. Mi smo ne jednom potvrdili našu spremnost za konstruktivan i ravnopravan dijalog na temelju razumijevanja zakonitih interesa dviju zemalja. To je naša stalna linija, uokvirena u međunarodno pravo, a ne na … lažnom izboru – „ili ste s nama, ili ste protiv nas“. … Nama je vrlo važno shvatiti američku poziciju, stvarne namjere vaše administracije. Nadamo se kako ćemo se danas pokrenuti u tom smjeru“, zaključio je ruski ministar Lavrov na sastanku s državnim tajnikom Tillersonom.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like