Senator McCain ljut na Trumpa zbog otezanja sankcija protiv Rusije

Senator američke savezne države Arizone John McCain i senator države Maryland Ben Cardin, osudili su administraciju Donalda Trumpa za otezanje procedure uvođenja sankcija protiv Rusije, piše američki medij The Hill.

„Odlaganje stavlja pod sumnju privrženost Trumpove administracije prema izvršenju sankcijskog zakona potpisanog prije više od dva mjeseca, nakon nekoliko mjeseci javne rasprave i pregovora u Kongresu“, navode dvojica senatora.

Usvojeni zakon zahtjevao je da američka administracija do 1. listopada utočni, tko zapravo ulazi u sankcijski spisak SAD-a, ali Bijela kuća to nije učinila.

Predsjednik Donald Trump je 29. rujna usvojio memorandum u kojem je većina obveza  o usvajanju odluka, zatraženih u spomenutom zakonu, delegirana članovima kabineta ministara. Trump je ovlasti glede utočnjenja tko će se naći pod udarom novih sankcija iz sfere ruskog obrambenog sektora predao državnom tajniku Rexu Tillersonu.

Podsjećamo: predsjednik Trump je 2. kolovoza potpisao prijedlog zakona usvojen od strane Kongresa, kojim se u istom paketu proširuju  američke sankcije prema Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji.

Što se tiče Rusije, njime se trebaju smanjiti rokovi kreditiranja ruskih tvrtki iz bankarske i energetske sfere. Zabrana američkog izvoza ili reeksport roba, usluga i tehnologije (uz iznimku financijskih usluga) kao potpore ruskim dubokovodnim, arktičkim energetskim projektima ili projektima iz sfere proizvodnje ugljikovodika iz škriljevca, tiču se samo novih projekata, a ne već pokrenutih.





Ali neovisno o tome, spisak energetskih projekata u kojima američke pravne i fizičke osobe neće smjeti sudjelovati ipak će biti proširen. Pod zabranu ulaze svi projekti u kojima ruske tvrtke „Gazprom neft“, „Gazprom“, „Surgutneftegaz“, „Rosneft“ ili „LUKoil“ imaju 33% ili više udjela.

Prethodno se predlagalo uvođenje sankcija za projekte u kojima sudjeluje bilo koja ruska energetska tvrtka. Sankcijama ne podliježu bilo koji proizvodi ili usluge ruskih tvrtki kojima se koristi NASA.

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like