Šef Pentagona: Turska je upoznala SAD s početkom napada na Afrin

Američki ministar obrane James Mattis izjavio je kako je Turska upoznala Sjedinjene Države s izvođenjem napada na kurdske postrojbe na sjevero-zapadu Sirije prije njegovog pokretanja.

„Prije nego su u zrak poletjeli zrakoplovi, oni su nas upozorili kako će to učiniti“, kazao je general Mattis za medj „VoA“ uoči svog leta u Jugo-istočnu Aziju. Upozorenje je uručeno tijekom telefonskog razgovora između visokih vojnih dužnosnika dviju zemalja, izjavio je šef Pentagona, ne kazavši pri tom, je su li Amerikanci savjetovali Turskoj da ne poduzima tu operaciju (podsjećamo kako je State Department dva dana prije pokretanja operacije Tursku pozvao da od nje odustane).

„Mi vrlo pozorno pratimo stanje oko toga. Za to su zadužene osobe na vrlo visokoj rzini… i mi radimo na tome.“, izjavio je šef Pentagona i dodao, da su kurdske postrojbe „dokazale svoju učinkovitost“ u borbi protiv „Islamske države“. One su „razbile „kalifat“ u Siriji“, u čemu su imale potporu međunarodne koalicije, kazao je američki ministar obrane. Pri tom je izrazio razumijevanje za zabrinutost Turske da će se sukob proširiti izvan granica Sirije, dodavši, kako je Turska važan američki saveznik u NATO-u.

SAD pozvao Tursku da ne pokreće operaciju protiv Kurda u Afrinu

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like