Šef Pentagona: Raznoglasja s Rusijom neće izići izvan kontrole – vojni sukob nije moguć

Američki ministar obrane James Mattis smatra kako američka raznoglasja s Rusijom neće izići izvan okvira  nadzora i da, neovisno o naglom zahladnjenju odnosa po pitanju Sirije, vojni sukob između dvije nuklearne države nije moguć.

„Kako vam je poznato, državni tajnik Tillerson je u Moskvi. Mi ćemo očuvati kanale veze s ruskom vojskom i diplomacijom. Stanje neće izići izvan nadzora“, izjavio je šef Pentagona na zajedničkoj konferenciji za medije, na kojoj je sudjelovao i zapovjednik američkih snaga na Bliskom istoku Joseph Votel.

Ministar obrane također navodi kako izjave ruskog vodstva o mogućem snažnom odgovoru na nove američke napade po sirijskim objektima ne smatra ozbiljnom ugrozom: „Uvjeren sam u to da će Rusi činiti ono što u najboljem stupnju odgovara njihovim interesima. Njihovi interesi nikako nisu da stanje iziđe izvan kontrole.“

Glavni američki cilj u regiji je borba protiv boraca „Islamske države“, a raketni napad američkih razarača na zrakoplovnu bazu sirijske vojske je bio odgovor na korištenje kemijskih otrova od strane sirijske vlade. Ta epizoda, kazao je dalje, nema veze s djelovanjima koalicijskih snaga protiv terorista i predstavlja „samostalno pitanje u vojnoj kampanji“.

Kazao je kako dokazi od strane obavještajnih službi, s kojim se upoznao, nedvojbeno potvrđuju da je kemijski napad na civile izvršila sirijska vojska i da predsjednik Asad  sada mora „gorko požaliti“ zbog tog napada, i da će ubuduće, nesumnjivo, „dugo i teško razmišljati“ prije nego se opet odluči na isti potez. SAD se neće miješati u tijek sirijskog građanskog rata ali neće dozvoliti Asadovom režimu ponovnu primjenu kemijskog oružja.

Odgovarajući na rastuće stanje napetosti u blizini Korejskog poluotoka, ministar Mattis je izjavio kako dislociranje nosača zrakoplova „Carl Vinson“ i pratećeg brodovlja u zonu poluotoka nije povezana „s nikakvim konkretnim događajima“. Kazao je slijedeće: „Nosač zrakoplova se nalazi u zapadnom dijelu Tihog oceana… zato što mi smatramo kako je sada krajnje važno da bi on tamo bio. To ne znači početak bilo kakvih zahtjeva ili postojanja konkretnih zadaća.“





Podsjećamo, američki državni tajnik danas se nalazi u Moskvi gdje će razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like