Šef Pentagona: ‘Ostajemo u Iraku još neko vrijeme!’

Nakon što je u prvim satima posjeta Iraku američki ministar obrane i šef Pentagona general James Mattis izjavio svojim iračkim sugovornicima, kako Sjedinjene Američke Države neće silom otimati iračku naftu, danas se oglasio novim priopćenjem.

U razgovoru s iračkim državnim i vojnim rukovodstvom šef Pentagona je kazao, kako će se američki vojnici u Iraku „zadržati još neko vrijeme“ i da se njihova misija u borbi protiv „Islamske države“ produžuje na neodređen rok, „neovisno o složenim vremenima (između SAD-a i Iraka) u prošlosti. Također je kazao, kako američko Ministarstvo obrane ostaje otvoreno za sve molbe i prijedloge vezane uz oslobođenje Mosula od snaga „Islamske države“ i prebacivanje na široke operacije protiv glavnog grada „kalifata“ – sirijske Rakke.

Podsjećamo kako je američki predsjednik Donald Trump, svojedobno, u vrijeme predizborne kampanje, „podigao podosta prašine“ svojim izjavama koje su išle u prilog iračkim vlastima vezano uz spominjane kompenzacija glede osmogodišnje vojne nazočnosti američkih oružanih snaga u Iraku i rušenja režima Sadama Huseina.

Podsjećamo, vojna intervencija izvršena je bez odobrenja VS UN-a, a temeljila se na „egzaktnim dokazima“ o postojanju iračkog kemijskog naoružanja, što se kasnije potvrdilo kao posve lažna informacija. Zbog nje je prošle godine u vrlo neugodnu situaciju doveden tadašnji britanski premijer Tony Blair, optužen od strane britanske istražne komisije, da je svjesno davao lažne izjave o navodnom Sadamovom kemijskom oružju, temeljem kojih je pokrenuo britansku vojnu intervenciju u Iraku, u kojoj je, prema određenim procjenama, poginulo od više stotina tisuća, do čak milijun iračkih građana.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like