Šef OMV-a: trebat će iznova razmotriti shemu financiranja „Sjevernog toka-2“

Predsjednik austrijske energetske tvrtke OMV, Reiner Seele, izjavio je, kako će partneri u projektu plinovoda „Sjeverni tok-2“ („Nord Stream 2“), vjerojatno morati ponovo razmotriti shemu njegovog financiranja.

Privući 70% projektnih financijskih sredstava za „Sjeverni tok-2“, kako se to prvotno planiralo, teško će biti moguće, i partneri će se u osnovi trebati osloniti na vlastita sredstva, kao i na ruske i azijske banke. Također, ukoliko zatreba, partneri „Gazproma“ su spremni projektu omogućiti bridge-financiranje, kazao je čelnik OMV-a.

Podsjećamo: u travnju ove godine, tvrtka „Nord Stream 2 AG“ i europski partneri potpisali su sporazume o financiranju projekta „Sjeverni tok-2“. Gazprom je tada objavio kako će partneri u tom projektu – Shell, OMV, Engie, Uniper i Wintershall – spomenutoj tvrtci dati kredite po godišnjoj kamatnoj stopi od 6%, do 2019.g. Gazprom bi financirao tvrtku pod tim istim uvjetima. Radi se o pripremnim radnjama vezanim uz izradbu pune sheme financiranja projekta „Sjeverni tok-2“.

Predsjednik OMV-a, Reiner Seele, izjavio je: „To ovisi o situaciji u „Nord Stream 2“. Mi smo prve tranše novca dostavili ovog ljeta. Ukoliko „Nord Stream 2“ zatreba još dodatnog novca, spremni smo dostaviti bridge-financiranje do trenutka kada će biti predstavljeno financiranje projekta.“

OMV također potvrđuje svoj interes za produžetak naftovoda „Družba“ od Slovačke do Beča. Međutim, za to još uvjek nema suglasnosti sa strane Bratislave.

Što se tiče ruske pozicije, Rusija može promijeniti strukturu financiranja plinovoda „Sjeverni tok-2“ zbog novih američkih sankcija, ali se još uvjek nada kako će se ekonomski čimbenici pokazati važnijima od političkih, izjavio je nešto ranije ruski potpredsjednik vlade Arkadiy Dvorkovich.





Podsjećamo: početkom kolovoza američki predsjednik Donald Trump potpisao je zakon, predložen od strane Kongresa, koji mu daje mogućnost uvođenja sankcija na pravne i fizičke osobe koje investiraju u izgradnju ruskih izvoznih plinovoda i naftovoda više od 5 milijuna dolara godišnje ili 1 milijun dolara odjednom. Osim toga, u zakonu se izdvojeno propisuje, kako će SAD nastaviti suprostavljanje projektu „Sjeverni tok-2“, a također se skraćuje i maksimalni rok financiranja ruskih energetskih tvrtki s 90 na 60 dana.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like