Šef Iračkog Kurdistana vladi u Bagdadu: „bit ćemo dobri susjedi“

Televizija Al Arabiya objavila je izjavu predsjednika Iračkog Kurdistana, Masuda Barzanija, danu 19. rujna na mitingu potpore referendumu o nezavisnosti te autonomne iračke regije, prema kojoj je savez Erbila (glavnog grada Iračkog Kurdistana) i Bagdada došao do svoga kraja. Barzani je pozvao vladu u Bagdadu, da umjesto tog saveza postanu „dobri susjedi“.

Alternative provedbi referenduma (koji se treba održati 25. rujna) nema, kazao je Barzani, ali je predložio središnjoj vladi u Bagdadu da u roku od tri dana dostavi svoj prijedlog po pitanju njegove alternative. Ključni element tog prijedloga morao bi dati jamstva u slučaju odgode provedbe referenduma. O kakvim se jamstvima radi, Barzani nije pojasnio.

Podsjećamo: 16. rujna irački premijer Haidar al-Abadi najavio je moguću vojnu intervenciju iračke vojske ukoliko referendum o nezavisnosti Iračkog Kurdistana dovede do nasilja. A prvo nasilje upravo se jučer i dogodilo, i to baš na spornom teritoriju, u gradu Kirkuku, koji ne spada u administrativne granice autonomije Iračkog Kurdistana, a u kojem vlada u Erbilu također namjerava provesti referendum. Naime, u tom gradu živi 50-ak % Kurda, a ostalo su većinom Turkmeni koji se protive ulasku u sastav Iračkog Kurdistana. Tome se oštro protivi i Bagdad (ali i Ankara), a riječ je o zoni u kojoj se nalaze i najveća iračka nalazišta nafte i jedna od bogatijih nalazišta tog energenta u svijetu. Jučer je u sukobima Kurda i Turkmena u Kirkuku ubijen jedan Kurd.

Također treba napomenuti kako se sve Iračkom Kurdistanu susjedne zemlje protive održavanju referenduma, a protive mu se i Sjedninjene Države, koje su prošli tjedan zatražile njegovu odgodu na rok od dvije godine. Referendum podupire Izrael i arapske zemlje Perzijskog zaljeva.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like