Saudijske žene po prvi put na tribinama stadiona ali odvojeno od muškaraca

Žene Saudijske Arabije od danas po prvi put imaju mogućnost u živo gledati nogometne utakmice na domaćim stadionima. U tu svrhu, na stadionu u Jeddahu izgradili su tzv. obiteljske separee, odvojene od muškog dijela publike, priopćila je agencija AP.

„Revolucionarna odluka saudijske vlade povezana je s provođenjem socijalno-gospodarskih reformi u Kraljevstvu pod patronatom prijestolonasljednika Muhammada bin-Salmana“. Prije nekoliko mjeseci, žene u SaudijskojArabiji dobile su pravo na polaganje vozačkih ispita i vožnju automobila.

Osim „obiteljskih separea“, žene i muškarci bit će odvojeni i u drugim stadionu pripadajućim objektima i ukupnom prostoru. Tako će, npr., ljepši spol morati sjediti u odvojenim kafićima i ugostiteljskim objektima, imati svoje ulaze na stadion, kao i parkirnu površinu.

U subotu, 13. siječnja, u glavnom gradu Rijadu odigrat će se prva nogometna utakmica koju će s tribina moći gledati i žene.

Iako sve ovo na prvi pogled lijepo zvuči, tragedija se sastoji u tome, da, kada je riječ o Saudijskoj Arabiji – zemlji s vjerojatno najrigidnijim režimom na svijetu po pitanju ljudskih prava, čak i Sjeverna Koreja  izgleda poput „kolijevke demokracije“. A o kolikom se licemjerju svjetskih moćnika radi, jednu takvu zemlju, u kojoj se oporbenim aktivistima ili „nepoćudnim“ šijtskim svećenicima javno odrubljuju glave, bez problema se proglašava „strateškim saveznikom“, velikim gospodarskim partnerom“ i slično. S druge strane, predsjednika Bashara Asada, čelnika svjetovne i višekonfesionalne Sirijske Arapske Republike, proglašava se diktatorom koji krši norme ljudskih prava prema svom narodu. Neovisno o Asadovim neosporno nedemokratskim metodama vladavine s gledišta suvremene zapadne demokracije, politički ustroj kojemu je bio na čelu prije izbijanja sirijskog građanskog rata, s gledišta ostalih arapskih zemalja izgledao je kao neostvariv san. Licemjerje, kakvo je bilo od ljudske prapovijesti, do danas je zapravo ostalo nepromjenjeno, a oduvjek je vladao i valadat će „zakon jačega“.

I zato ovu odluku Saudijske Arabije o ženskoj publici na stadionima (koju mediji „rastežu“ diljem svijeta, a čak je, kako i vidimo, nazivaju „revolucionarnom“) nikako ne treba glorificirati, jer ona to ničim ne zaslužuje.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like