Saudijska Arabija: 7 balističkih raketa ispaljeno s teritorija Jemena. Pokraj Rijada poginula jedna osoba

Televizija Al Jazeera objavila je u ponedjeljak, 26. ožujka, priopćenje saudijskog vojnog zapovjedništva, o presretanju sedam balističkih raketa koje su jučer lansirane s jemenskog teritorija. Tri rakete, koje su lansirali jemenski pobunjenici huti, imale su za cilj glavni saudijski grad Rijad.

Glasnogovornik saudijske koalicije za borbu s protuvladinim pokretom „Ansar Allah“ (huti) u Jemenu pukovnik Turki al-Maliki, priopćio je o pogibiji jednog egipatskog državljanina u okolici Rijada, od ostataka uništene balističke rakete. To je prva žrtva raketnih napada s jemenskog teritorija u Kraljevstvu od početka vojne intervencije saudijske koalicije u toj najsiromašnijoj arapskoj zemlji, u ožujku 2014. godine.

Televizija Al Masirah, koja je pod nadzorom jemenskih huta, objavila je, kako su rakete, osim po Rijadu, ispaljene i prema vojnim i vladinim objektima u gradovima Abha, Jizan i Najran. Glasnogovornik pokreta „Ansar Allah“ Muhammed al-Buhaiti napad je nazvao „odgovorom na bombardiranja jemenskih gradova i opsadu jemenskog naroda“.

Napadi balističkim raketama na saudijski teritorij iz susjednog Jemena sve su češći. Zbog toga je prije nekoliko mijeseci i saudijski prijestolonasljednik, princ Muhammed bin Salman, bio primoran uputiti oštar prosvjed Teheranu, koji podupire jemenske hute – šijte, kako  će Rijad u buće takve napade tretirati kao iransku objavu rata saudijskom kraljevstvu. Iran je oštro negirao svoju upletenost u te napade. A ti su napadi, neovisno o saudijskom upozorenju, kako vidimo i iz ovog najnovijeg primjera  i dalje nastavljeni, što najbolje govori o velikim problemima arapske vojne kampanje na jemenskoj bojišnici, koju ona nikako ne uspjeva završiti u svoju korist usprkos golemoj vojno-tehničkoj nadmoći, već pune četiri godine.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like