Saudijska Al-Arabiya: Sirijski pobunjenici spremni za neposredni dijalog s Asadom

Nakon pregovora u kazahstanskom glavnom gradu Astani između sirijske vlade i vođa oružanih grupacija umjerene sirijske oporbe pod posredništvom Rusije, Turske i Irana, kao i prošlotjednog nastavka njihovih pregovora u Ženevi pod agendom UN-a, čini se kako ipak dolazi do određenih promjena u političkim odnosima sukobljenih strana u Siriji, barem ako je suditi po sljedećoj vijesti.

Naime, saudijski (provladin) medij Al-Arabia, prenosi riječi neimenovanog, visokorangiranog časnika oporbene „Slobodne sirijske vojske“, o tome, kako su pobunjenici privrženi političkom riješenju sirijskog sukoba i da su spremni sudjelovati u neposrednim pregovorima s „režimom“ Bashara al-Asada.

U tekstu panarapskog odjela tog medija, navode se i riječi istog časnika, koji kaže, kako posljednji pregovori u Astani (15. i 16. veljače, op. GN.) nisu osigurali „mogućnosti za postizanje političkog dogovora“.

Geopolitika.News podsjeća, kako u Astani nije bilo neposrednih razgovora između vladinih predstavnika i pobunjeničkih snaga, a moglo bi se slobodno reći i to, da su u posrednim pregovorima oporbenu poziciju predstavljali turski pregovarači.

Sugovornik Al-Arabie kazao je također, kako „Slobodna sirijska vojska“ smatra „Islamsku državu“, „Al-Qaidu“ i „iranske grupacije“ terorističkim organizacijama. Što će o ovim izjavama kazati službeni Teheran, nije teško pretpostaviti.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like