Saudijci u blizini Mekke uništili balističku raketu lansiranu iz Jemena

Agencija France Presse, pozivajući se na zapovjedništvo arapske koalicije koja vrši vojnu kampanju u Jemenu, objavila je vijest, kako je koalicija presrela balističku raketu ispaljenu s jemenskog teritorija, svega 69 kilometara od saudijskog i po muslimane najsvetijeg grada Mekke.

Odgovornost za taj čin koalicija je prebacila na jemenske šijtske pobunjenike – hute, a ocijenila ga je kao „beznadni pokušaj uništenja hadža“. Organizirano muslimansko hodočašće u Mekku ove godine počinje krajem kolovoza.

Ovo nije prvi pokušaj raketiranja saudijskog teritorija. U svibnju ove godine saudijska protuzračna obrana uništila je balističku raketu ispaljenu iz Jemena,  nekoliko stotina kilometara od glavnog grada Rijada.

Rat u Jemenu traje od 2014. godine. S jedne strane sudjeluje službena vojska i snage odane predsjedniku Mansuru Hadiju, iza kojeg stoji Saudijska Arabija, a s druge šijtski pobunjenici – huti iz pokreta „Ansar Alla“ i dijelovi službene jemenske vojske odani bivšem predsjedniku države Abdulli Salehu.

Intervencionističke arapske snage u glavnini čini Saudijska Arabija i snage UAE, a puno manje zemlje poput Egipta i Pakistana. Na strani koalicije uključene su i različite privatne vojske i najamnici iz čitavog svijeta. Neovisno o golemoj vojnoj nadmoći i suvremenom naoružanju, arapska koalicija već četvrtu godinu ne uspjeva slomiti otpor jemenskih šijta iz navedenog pokreta, a usprkos određenim koalicijskim  uspjesima posljednjih mjeseci, rat se nalazi u svojevrsnoj pat poziciji, pričemu sve više dolaze do izražaja i različiti ciljevi pokrenute jemenske vojne kampanje od strane dviju glavnih predvodnica intervencije – Saudijske Arabije i UAE. Ovu posljednju šijtima nastanjen sjever Jemena previše ne interesira već primarno želi ovladati Adenom i teritorijem bivšeg Južnog Jemena i time nadzirati njegove južne luke, Emiratima bitne za gospodarsku ekspanziju u Istočnoj Africi. S druge strane Saudijcima je najvažniji upravo sjever Jemena, odakle im prijeti sigurnosna ugroza po saudijske južne regije, u kojima dominira šijtsko stanovništvo, a bogate su naftom i plinom.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like