SAD pripremio plan preventivnog napada na lansere raketa u Sjevernoj Koreji (Video)

Američka televizija NBC  priopćila je kako je američko Ministarstvo obrane pripremilo plan preventivnog napada na mjesta s kojih se vrše lansiranja sjevernokorejskih raketa, u slučaju da predsjednik Donald Trump izda zapovijed  za napad.

Ključnu ulogu u tom planu imao bi strateški bombarder B-1B Lancer iz američke zrakoplovne baze „Andersen“ na otoku Guam. Cilj napada može biti 20-ak mjesta na kojima se obavljaju raketna testiranja, kao i objekti za tehničku potporu.

Odnosi između SAD-a i Sjeverne Koreje ozbiljno su se zaoštrili tijekom posljednja 24 sata, kada je Pjongjang objavio kako razmatra mogućnost izvođenja raketnog napada na američku vojnu bazu na otoku Guamu (osim spomenute zračne, tamo je smještena i američka pomorska baza „Apra Harbour“). Kao odgovor, Donald Trump je sinoć zaprijetio Sjevernoj Koreji „ognjem i bijesom“ u slučaju sjevernokorejskih ugroza prema SAD-u.

Spomenuti američki strateški bombarderi, u pratnji južnokorejskih i japanskih zrakoplova, u srpnju su izvršili prelet u blizini granice sa Sjevernom Korejom, kao odgovor na njezino testiranje balističkih raketa. Pritom je jedan od zrakoplova izbacio bombu namjenjenu za vojne vježbe, na granicu demilitarizirane zone između dviju Koreja (info, televizija Fox News).

Strateški bombarder B-1B Lancer je nadzvučni zrakoplov koji može nositi 56 tona raketa i bombi. Namjenjen je za proboj kroz protivničku PZO na izrazito niskim visinama leta.





 

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like