SAD pozvao Tursku da ne pokreće operaciju protiv Kurda u Afrinu

Američki State Department smatra kako se Turska mora suzdržati od svojih planova o provedbi vojne operacije u sirijskoj enklavi Afrin (nastanjenoj kurdskim stanovništvom, op. GN.), izvjestila je glasnogovornica Heather Nauert.

„Pozivamo Tursku da ne poduzima bilo kakve mjere takvog tipa“, izjavila je Nauert, odgovarajući na molbu novinara da prokomentira izjave turskog predsjednika Erdogana, koji prijeti pokretanjem vojne operacije u Afrinu.

Podsjećamo: ječer je i sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo priopćenje kojim se upozorava turski državni vrh, kako će upad turske vojske na sjevero-zapadni dio regije Aleppo (kojoj pripada kanton Afrin) Damask smatrati činom agresije. Pritom je kazano, kako je sirijska vojska spremna uporabiti protuzračnu obranu radi zaštite sirijskog zračnog prostora u slučaju napada turskih zračnih snaga.

Tursko Vijeće za nacionalnu sigurnost je 17. siječnja objavilo planove o poduzimanju „brzih i odlučnih“ mjera za zaštitu države od ugroza iz sjevero-zapadnog dijela Sirije. Turska vojska je u noći na 17. siječnja počela provedbu prve faze snažne topničke pripreme prije očekivanog napada na kurdsku enklavu Afrin.

Jučer je u Moskvu otputovala i delegacija turskih dužnosnika na čelu sa zapovjednikom Glavnog stožera turskih OS generalom Hulusiem Akarom i direktorom turske obavještajne službe MIT Hakanom Fidanom, radi razgovora sa zapovjednikom ruskih OS generalom Valeryom Gerasimovom.

Turski zapovjednik Glavnog stožera OS i šef obavještajne službe putuju u Moskvu





 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like