SAD počeo isključivati kineske banke iz financijskog sustava, a Japan, umjesto dijaloga, traži „maksimalni pritisak“ na Pjongjang

Uoči predstojećeg posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Pekingu (Trump se trenutačno nalazi na mini-turneji po zemljama Azijsko-tihooceanske regije), zanimljiva vijest u petak je stigla iz SAD-a, i samo potvrđuje ukupnu složenost američko-kineskih odnosa

Ured američkog Ministarstva financija za borbu protiv financijskog kriminala (FinCEN), objavio je informaciju o isključenju kineske banke Bank of Dandong iz američkog financijskog sustava zbog njezine suradnje sa Sjevernom Korejom.

„Sadašnji potezi poboljšavaju zaštitu financijskog sustava SAD-a od protuzakonitih shema koje koristi Sjeverna Koreja glede izbjegavanja sankcija i financiranja svojih programa naoružanja“, navode se u izjavi FinCEN-a riječi američkog ministra financija Stevena Mnuchina.

Glavni ured te kineske banke smješten je pokraj granice sa Sjevernom Korejom.
FinCEN je zabranio financijskim tvrtkama u SAD-u otvaranje ili potporu korespodentskih računa Bank of Dandonga.

„Banke i tvrtke iz čitavog svijeta moraju bditi nad pokušajima Sjeverne Koreje za provođenjem nezakonitog financiranja i trgovine“, kazao je američki ministar.

FinCEN je 29. lipnja proglasio Bank of Dandong glavnim problemom u svezi pranja novca i instrumentom Sjeverne Koreje za pristup američkim i međunarodnim financijskim sustavima, neovisno o sankcijama SAD-a i UN-a.





Ta banka, stoji dalje u izvješću, istupa u svojstvu kanala za pristup Sjeverne Koreje navedenim financijskim sustavima, između ostalog i učešćem u milijunskim poslovima tvrtki koje sudjeluju u proizvodnji i širenju sjevernokorejskog oružja za masovno uništenje (atomskog naoružanja i balističkih raketa).

Podsjećamo: u rujnu ove godine američki predsjednik Donald Trump objavio je jačanje sankcija prema „tvrtkama i financijskim institucijama koje osiguravaju i financiraju trgovinu sa Sjevernom Korejom“. Također je potpisao predsjednički ukaz o sankcijama protiv Sjeverne Koreje, a o novim sankcijama priopćio je nakon trostranog susreta sa južnokorejskim predsjednikom i japanskim premijerom.

Američko Ministarstvo financija planira primijeniti sankcije prema bilo kojoj inozemnoj banci koja posluje ili „olakšava transakcije“ povezane uz trgovinu sa Sjevernom Korejom, kao i prema tvrtkama koje surađuju sa sjevernokorejskim firmama, koje se bave pomorskim prijevozom i trgovinom, ali i onih koje dostavljaju Sjevernoj Koreji tehnologije i informacije.
Pritom SAD jača pritisak na Kinu, najvećeg gospodarskog partnera Sjeverne Koreje. Ta zemlja s Kinom ostvaruje približno 90% svoje ukupne trgovine.





Boraveći danas u Japanu, američki predsjednik Donald Trump najavio je kako su sve opcije oko Sjeverne Koreje još uvjek otvorene, a japanski premijer Shinzo Abe je kazao kako se slaže s američkim čelnikom i da još „nije vrijeme za dijalog (s Pjongjangom) već se mora nastaviti s maksimalnim pritiskom na Sjevernu Koreju“.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like