SAD optužio iranski Korpus straže za naoružavanje Asada, podrivanje borbe s „IS“ i ugrožavanje međunarodnog poretka

Sjedinjene Države optužuju iranski Korpus straže islamske revolucije za naoružavanje snaga sirijskog predsjednika Asada i podrivanje borbe protiv „Islamske države“, navodi se u informativnoj dokumentaciji Bijele kuće.

Američka administracija tvrdi, kako je cilj iranskog Korpusa straže rušenje međunarodnog poretka. „Teško je pronaći sukob na Bliskom istoku koji se ne dotiče Korpusa straže islamske revolucije. On je naoružao Bashara Asada, zapovjedao napadima na njegov vlastiti narod u Siriji i cinično podržao uporabu kemijskog oružja“, priopćeno je iz Bijele kuće.

Osim toga, iranski Korpus straže optužen je i za nastojanje podrivanja borbe protiv „Islamske države“ pomoću utjecaja boraca u Iraku, kao i za ugrozu izvršenja terorističkih napada u SAD-u.

U dokumentu se navodi, kako su američki partneri suglasni da „nerazumni postupci Korpusa straže ugrožavaju svjetski mir i sigurnost“, kao i da Korpus straže guši unutarnje nesuglasje, ljudska prava i gospodarski razvoj Irana.

„Zbog svih tih razloga mi želimo surađivati s našim partnerima, kako bismo ograničili aktivnosti te opasne organizacije u interesu međunarodnog mira i sigurnosti, regionalne stabilnosti i iranskog naroda“, zaključuje američka administracija.

Oštro upozorenje Irana: američku vojsku možda ćemo izjednačiti s „Islamskom državom“





 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like