SAD nervozan zbog ruskih zrakoplova u Iranu

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner izjavio je kako će SAD proučiti zakonitost ruskog razmještaja svojih vojnih zrakoplova na teritoriju Irana. Za sada nema jasnog stava o tome, je li taj rusko-iranski potez protivan međunarodnim sankcijama uvedenih protiv Teherana vezano uz isporuke naoružanja Islamskoj Republici Iran.

Za vrijeme kratke konferencije za medije, novinare je zanimao stav SAD-a o ruskom korištenju iranske vojne baze Hamedan. „Općepoznato je kako Iran aktivno podupire sirijski režim. Rusija također. Stvar je u tome da oni sada rade zajedno po pitanju provođenja napada na, kako ih oni nazivaju, teroriste“ – odgovorio je g. Toner. Prvotno je predstavnik State Departmenta ponovio stav o tome, da je „većina napada“ usmjerena na oporbu ali se potom korigirao. „Ne želim reći „većina“ jer to stvara zbunjujuću sliku po planu ciljeva od kojih su neki, uistinu, povezani s“ Islamskom državom“ i „Jabhat-al-Nursom“ , no mnogi od njih se odnose na umjerenu oporbu“, dodao je.

Glasnogovornik State Departmenta je također Izjavio, kako suradnja između Moskve i Teherana za Washington nije bila „šokantna i neočekivana“. Međutim, prema njegovom mišljenju, ona nije „korisna“. „To ne koristi u sadašnjoj situaciji kada smo suočeni s bezizlaznim stanjem u području Alepa, kada nema pristupa humanitarnoj pomoći, civilno stanovništvo je u opasnosti i ne približavamo se stvarnom primirju koje je bilo prije nekoliko mjeseci“, izjavio je g. Toner.

Dan ranije, rusko Ministarstvo obrane je potvrdilo informaciju o razmještaju svojih vojnih snaga u Iranu. Strateški bombarderi Tu-22M3 i „klasični“ bombarderi Su-34 izveli su napad na terorističku skupinu „Islamska država“, poletjevši iz iranske zračne baze Hamadan, obznanilo je rusko MO.

Prema izjavi predstavnika Pentagona Christophera Garvera, Moskva je najavila koaliciju za borbu protiv „Islamske države“ i zračne napade u Siriji s iranske zračne baze. Letovi ruskih zrakoplova nisu utjecali na djelovanje međunarodne koalicije pod vodstvom SAD-a, izjavio je g. Garver.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like