SAD neće prodavati F-35 arapskim zemljama

SAD kategorički uvjerava Izrael da neće isporučivati nevidljive višenamjenske lovce F-35 arapskim državama kako bi osnažile svoje zrakoplovne flote.

Prema izraelskim dnevnim novinama Maariv, Washington je potvrdio Tel Avivu da će taj tip zrakoplova biti ”isključivo dostupan Izraelu na čitavom Srednjem istoku.”

Novine dalje navode kako su izraelski dužnosnici zabrinuti mogućnošću da bi prodaja F-35 arapskim zemljama otkinula dio ”tehnološke superiornosti Izraela u regiji.”

Postoje indicije kako Washinton ipak razmišlja o prodaji četvrte generacije zrakoplova F-35 Qataru i Kuvajtu. Američki vojni dužnosnici već su ranije objavili da će zadržati kvalitativni raspon u korist Izraela kod ovakvih slučajeva.

Izraelske novine Yisrael nedavno su objavile kako Izraelsko ratno zrakoplovstvo treba preuzeti prvi kontingent F-35 zrakoplova do kraja ove godine. Još sedam zrakoplova trebali bi dobiti slijedeće godine, a također će biti izgrađena vojna baza u pustinjskom području Negev u južnom Izraelu upravo za nove zrakoplove.

U međuvremenu dužnosnici tvrde kako su pregovori koji imaju za cilj osigurati američku vojnu pomoć Izraelu kroz slijedećih 10 godina naišli na neočekivane razmirice o veličini, opsegu i detaljima novog paketa vrijednog više milijardi dolara.





Izrael pokušava ispregovarati 10 milijardi $ više kroz trenutni 10-godišnji paket, što je nekoliko milijardi više od onoga što trenutno nudi američka administracija kroz garantirano financiranje raketnih projekata.

Američki predsjednik Barack Obama želi da sredstva u potpunosti budu utrošena na oružje američke proizvodnje, te da niti u jednom dijelu novac ne odlazi na kupnju oružja izraelske proizvodnje, potvrdili su Reutersnu pojedini američki i izraelski dužnosnici.

Pod trenutno važećim sporazumom koji je potpisan 2007. i koji ističe 2018. godine, Izrael je primio ukupno oko 30 milijardi $, ili prosječno 3 milijarde svake godine. Taj sporazum dopušta Izraelu da potroši 26,3% sredstava na vlastitu vojnu industriju. Washington želi ukinuti tu beneficiju, kako bi se pobrinuli da sva sredstva budu utrošena isključivo na oružje američke proizvodnje.





Tel Aviv kaže da bi takva mjera nanijela razoran udarac njihovim proizvođačima oružja, koji dobivaju temeljem trenutno važećeg sporazuma oko 800 milijuna $ godišnje.

Washington također želi ukinuti i beneficiju koja dopušta Izraelu da potroši oko 400 milijuna $ godišnje na gorivo za vojna vozila.

Izrael je dugo godina glavni primatelj američke pomoći, najviše u obliku pružanja podrške vojnom sektoru.

Izrael također želi da američka administracija kroz novi paket podrži i projekat obrambenih raketnih sustava, koji se do sada uglavnom oslanjao na ad hoc pomoć američkog Kongresa.

Administracija predsjednika Obame blokira zahtjev Izraela da ugovore zasebni način financiranja unutar sporazuma o vojnoj pomoći koji bi se ticao isključivo raketnih projekata.

Posljednjih godina, američki zakonodavcu su dali Izraelu gotovo 600 milijuna $ u obliku godišnjih sredstava namijenjenih isključivo za raketne sustave. Ta brojka je čak četiri puta veća od 150 milijuna koje je predložila Obamina administracija.

Izvor: PressTV

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like