SAD i Katar obavit će zajedničke vojne vježbe, a sklopljen je i veliki sporazum o isporuci zrakoplova

Katarska televizija Al Jazeera objavila je informaciju, kako su u srijedu, 14. lipnja, dva vojna broda američkih pomorskih snaga stigla u Katar s ciljem izvođenja zajedničke vojne vježbe s flotom te arapske države.

Prema priopćenju katarske državne novinske agencije Qatar News Agency (QNA), američki brodovi stigli su u katarsku luku na dan, kada su ministri obrane dviju zemalja James Mattis i Khalid bin Mohammad al-Attiyah, u Washingtonu potpisali unosni sporazum o američkoj isporuci Kataru  višenamjenskih lovaca F-15, za iznos od 12 milijardi dolara.

Podsjećamo, u Kataru je smještena najveća američka vojna baza na Bliskom istoku i jedna od najvećih američkih vojnih baza u svijetu uopće – zrakoplovna baza Al-Udeid, u kojoj se nalazi oko 10 tisuća američkih vojnika i odakle se izvode operacije američkih zrakoplova u Siriji, Iraku i Afganistanu.

Ovaj posjet i potpisani sporazum u potpunosti dezavuiraju optužbe (između ostalog i one američke – iz početne faze katarske krize) o Kataru kao glavnom sponzoru islamističkog terorizma u regiji i svijetu jer bi u suprotnom značilo kako Washington politički i vojno posredno i sam podupire taj isti terorizam. Zato će biti zanimljivo pratiti naredne reakcije Rijada i Abu Dhabija, kao glavnih pokretača protukatarske politike u regiji, u novonastalim okolnostima.

Zapravo, ovaj čin predstavlja jasan signal kako Washington ne podržava vojno riješenje katarske krize, ali i ukazuje na američku, toliko puta viđenu političku pragmatičnost, koja se prečesto ogleda u čistom interesu krupnog biznisa, u ovom slučaju moćnog američkog vojno-industrijskog kompleksa.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like