SAD blizak „kraju diplomacije glede Sjeverne Koreje“

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Herbert McMaster, izjavio je kako je američka vlada „došla do kraja diplomatskih mjera“ u odnosu na Sjevernu Koreju.

Na konferenciji za medije održanoj u petak, dvoje ponajvećih „jastrebova“ američke administracije na čelu s Donaldom Trumpom, Nikki Haley i spomenuti savjetnik za nacionalnu sigurnost McMaster, oštro su prijetili Sjevernoj Koreji primjenom vojne sile. Treba primijetiti, kako su, govoreći o američkoj „diplomaciji“ u odnosu na Sjevernu Koreju, oboje  dužnosnika govorili isključivo o sankcijama koje je SAD uveo protiv te države.

Osim toga, Nikki Haley je izjavila, kako sankcije imaju „ozbiljan učinak“ na Sjevernu Koreju, ali i dodala, kako SAD nije vidio nikakve stvarne rezultate  na račun sankcijskih ograničenja i da je sada „spreman predati štafetu“ američkom Ministarstvu obrane.

„Vijeće sigurnosti UN-a malo što može napraviti, kada je u odnosu na Sjevernu Koreju već uvedeno sankcija na 90% njezine trgovine i 30% nafte. Imajući to u vidu, ja nisam protiv toga da tu situaciju riješava general Mattis (američki ministar obrane, op. GN.), jer smatram kako on ima puno varijanti riješenja tog problema“.

Savjetnik predsjednika Trumpa za nacionalnu sigurnost, Herbert McMaster, izjavio je, kako Sjedinjenim Državama „ističe vrijeme“ (strpljenja, op. GN.). „Za one koji su govorili kako mi nemamo vojno riješenje za tu situaciju, htio bih kazati – imamo varijantu vojnog riješenja. To nije ona varijanta koju bismo mi više voljeli iskoristiti. Zato pozivamo sve strane, sve, tko može učiniti sve što je moguće da se taj globalni problem riješi ne pokrećući rat. Nama ističe vrijeme. Mi smo vrlo dugo odlagali riješenja tog problema i sada vrijeme za riješenje ističe.“

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like